Hlavní obsah

Slibují snadné zbohatnutí i zázračné léky. Pak důvěřivce oškubou

Falešné weby se na českém internetu v posledních týdnech množí jak houby po dešti. Kyberzločinci přitom často imitují vzhledy známých zpravodajských serverů, jako jsou Novinky.cz, aby vzbudili u lidí pocit důvěry. Cíl těchto podvodníků je vždy stejný, připravit důvěřivce o peníze.

Foto: Novinky

Ukázka podvodných webových stránek, které imitují vzhled Novinek.

Článek

Kryptoměny, snadné výdělky či zázračné léky – na to všechno počítačoví piráti lákají. Podvodné stránky, které v posledních dnech kolují například jako reklama na sociálních sítích, imitují vzhled serveru Novinky.cz poměrně zdařile. Na první pohled si tak ani zkušenější uživatelé nemusejí všimnout, že se jedná o podvod.

Až po podrobnějším prozkoumání si lidé všimnou, že nefungují odkazy na jednotlivé rubriky a související články. Je tedy zřejmé, že jde o jednoúčelově vytvořenou stránku, která má za úkol důvěřivce navnadit – a právě značka Novinek má přispět k tomu, aby zpráva působila důvěryhodně.

Pozornější uživatelé si ale mohou všimnout podle adresního řádku, že se vůbec nenacházejí na stránkách Novinky.cz, ale na úplně jiném webu. Zpravidla se takovéto podvodné zprávy objevují na doménách s koncovkou .com, kterou je prakticky nemožné rychle zablokovat, aby se podvod dále nešířil.

Vishing i smishing. Sociální inženýrství je na vzestupu, bijí na poplach experti

Bezpečnost
Foto: Novinky

V jednom z phishingových podvodů se podvodníci zaštitují i prezidentem Petrem Pavlem

Výhodná investice?

Obsah podvodných článků se různí. V jednom se například tvrdí, že je Leoš Mareš vyšetřován kvůli tomu, že si „vydělal miliony díky mezerám v zákonech“. A článek radí, jak může stejně zbohatnout prakticky kdokoliv.

Zaznamenány ale byly také podvodné články na investice do kryptoměn či známých společností, jako je ČEZ. Patrně není potřeba zdůrazňovat, že když sednete podvodníkům na lep a pošlete jim jakékoliv peníze, žádného zhodnocení se nedočkáte – všechny vložené prostředky skončí v jejich kapse.

Stejným způsobem se snaží podvodníci z důvěřivců vylákat peníze pod záminkou různých potravinových doplňků a léků se zázračnými účinky. Zaštitují se přitom údajně odbornými články, které opět zneužívají design Novinek.

Zachycené podvodné stránky, které imitují vzhled Novinek, si můžete prohlédnout v galerii níže:

Můžou i zavolat

Jde o typický phishingový podvod, kdy se útočníci snaží pod vidinou snadného zisku přimět uživatele ke sdělení důvěrných informací. Aby důvěřivce kyberzločinci co nejvíce zmátli, nechtějí po něm v některých případech vyplňovat okamžitě čísla kreditních karet ani odesílat žádné peníze.

Vše začíná registrací na dané platformě, načež uživatele bude kontaktovat správce platformy. Teprve s jeho pomocí jsou pak z důvěřivců vylákány peníze. Nemusí ho přitom kontaktovat pouze e-mailem, ale klidně i telefonicky. Před tzv. vishingem opakovaně varovala i policie.

Novinky.cz nemají s žádnou ze zmiňovaných phishingových kampaní nic společného. Uživatelé by neměli v žádném případě své osobní informace do registračního formuláře vyplňovat. Pokud tak učiní, měli by se vyvarovat následné komunikace se správcem platformy a odesílání jakýchkoli finančních prostředků.

Foto: Novinky

Z důvěřivců se podvodníci snaží vylákat peníze.

Co je phishing a vishing?

Internetoví podvodníci neustále hledají cesty, jak napálit důvěřivce. Často k tomu využívají phishing – rozesílají e-maily, které vyvolávají dojem, že pocházejí od důvěryhodné firmy, banky, úřadu nebo webové stránky.

Pomocí těchto zpráv se útočníci snaží vylákat citlivé informace, které se týkají například bankovních kont. Tato data následně využívají k odčerpání financí z účtu postiženého.

V posledních letech se rozšiřuje také vishing, což je obdoba phishingu. Místo e-mailu ale využívají kyberzločinci metod sociálního inženýrství v průběhu telefonních hovorů.

Podvodníci se v tomto případě příjemcům hovorů představují jako pracovníci banky, kteří zjistili napadení bankovního účtu, případně jako bezpečnostní experti, kteří chtějí zabezpečit jejich počítač.

Anketa

Setkali jste se už s podvodným webem, který imitoval vzhled nějakého zpravodajského serveru?
Ano
69,3 %
Ne
30,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 798 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám