Hlavní obsah

Rusko a USA řeší společně hackerský útok na JBS, potvrdil Rjabkov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Washington

Rusko je v kontaktu se Spojenými státy kvůli hackerskému útoku, který v pondělí oznámila americká část brazilského potravinářského gigantu JBS. Novinářům to ve středu řekl náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov. Za útokem, jenž narušil produkci masa v Severní Americe a Austrálii, stojí zločinecká skupina, která pravděpodobně sídlí v Rusku, podotkla agentura Reuters s odvoláním na Washington a firmu JBS. Bílý dům v úterý uvedl, že je kvůli incidentu v přímém kontaktu s Moskvou.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Sergej Rjabkov

Článek

"Včera (v úterý - pozn. red.) se mezi ministerstvem zahraničí a naším velvyslanectvím ve Washingtonu odehrál odpovídající rozhovor. Patrně z tohoto úhlu pohledu lze říci, že administrativa USA je v přímém kontaktu s ruskou vládou, jak o tom včera hovořila paní (zástupkyně mluvčí Bílého domu Karine) Jean-Pierreová," nechal se slyšet Rjabkov podle agentury TASS. Více detailů podle dostupných informací nesdělil.

Společnost JBS, největší světový producent masa, v pondělí informovala o víkendovém narušení svých počítačových sítí. Organizovaný kybernetický útok podle ní ovlivnil provoz některých jejích serverů, které podporují systémy v Severní Americe a Austrálii.

Šéf ruské rozvědky: Lichotí mi to, ale za hackerskými útoky na USA nestojíme

Bezpečnost

Podle pozdějšího vyjádření mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreové společnost JBS obdržela žádost o výkupné od zločinecké organizace, která pravděpodobně sídlí v Rusku. Washington do Moskvy podle ní vzkázal, že zodpovědné státy neposkytují útočiště zločincům, kteří používají vyděračský software označovaný jako ransomware. Incident vyšetřuje Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

Agentura AP ve středu s odvoláním na společnost JBS uvedla, že firma učinila "významný pokrok" v řešení důsledků kybernetického útoku a očekává, že naprostá většina jejích podniků bude během 24 hodin opět v provozu. Potravinářský gigant JBS je podle AP druhým největším producentem hovězího, vepřového a kuřecího masa ve Spojených státech.

Ruským aktérům je připisována celá řada hackerských útoků na americké cíle z posledních měsíců. Mimo jiné ten, kvůli němuž v květnu dočasně přerušila provoz klíčová síť pro přepravu ropných produktů v USA. Přímo ruský stát pak Washington viní z operace vedené skrze software firmy SolarWinds, při níž byly zřejmě několik měsíců narušené sítě desítek institucí včetně devíti agentur federální vlády USA. Společnost Microsoft minulý týden varovala, že stejná buňka zodpovědná za tento loňský útok spustila kampaň podvodných e-mailů poté, co se zmocnila účtu americké Agentury pro mezinárodní rozvoj (USAID).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám