Hlavní obsah

Proruští hackeři vyřadili naráz 200 estonských webů z provozu

Narva

Estonsko se rozhodlo odstranit v souvislostí s děním na Ukrajině kontroverzní sovětský pomník v převážně ruskojazyčném městě Narva – tank T-34 z druhé světové války. Odplata od proruských hackerů přišla záhy, kybernetičtí nájezdníci vyřadili z provozu více než dvě stovky estonských webových stránek.

BEZ KOMENTÁŘE: Estonsko odstranilo kontroverzní sovětský památník Video: AP

 
Článek

K útoku se během středy přihlásila proruská hackerská skupina Killnet. Ta na svém telegramovém kanálu informovala, že se ji podařilo prostřednictvím DDoS útoku sestřelit naráz „více než 200 významných estonských webových stránek“.

Mezi cíli se objevily weby bank, platebních systémů, státní správy, zdravotnictví, vzdělávání či veřejných služeb. „Můžeme skutečně potvrdit, že řada zmíněných cílů byla zasažena. Problém byl například i s online platbami. Killnet je politická proruská hackerská skupina, která útočí na nepřátele Ruska. Vlně DDoS útoků Killnetu čelila v uplynulých měsících i Česká republika, Litva, Itálie, Polsko, Kolumbie, Norsko a další země. Killnet údajně ovládá jeden z největších aktivních botnetů složený ze 4,5 milionu zařízení,“ prohlásil Daniel Šafář, expert z kyberbezpečnostní společnosti Check Point.

Estonsko odstranilo kontroverzní sovětský památník

Evropa

„Killnet není ale jediná významná proruská hackerská skupina. Například skupina NoName057(16) v uplynulých týdnech odstavila několik webových stránek ve Finsku a Polsku. Na Telegramu má více než 14 000 odběratelů a v uplynulých týdnech se při útocích na Litvu a Norsko spojila právě s Killnetem,“ podotkl Šafář.

Bezpečnostní experti přitom opakovaně varují před obrovským nárůstem útoků hackerských skupin sponzorovaných státy. „I přes zjevné politické cíle některých skupin hledají také způsoby financování, k čemuž využívají například ransomware. Je proto klíčové, aby organizace používaly pokročilé preventivní technologie, které je ochrání i před sofistikovanými kyberútoky 5. generace. Důležité je také využívat zálohování dat a správně nastavit plán obnovy v případě úspěšného útoku. Nezbytnou součástí zabezpečení je i segmentace systémů a vzdělávání zaměstnanců,“ konstatoval bezpečnostní expert.

Nejvíc DDoS útoků na české firmy pocházelo z Ruska

Bezpečnost

Co je DDoS

Útok DDoS (Distributed Denial of Service) má vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server.

Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Reklama

Související témata:

Související články

DDoS útoky jsou v Česku na ústupu

Po dvou měsících intenzivních útoků typu DDOS (Distributed Denial of Service) na české firmy byl v květnu zaznamenán jejich pokles. Uskutečnilo se jich zhruba...

Výběr článků

Načítám