Hlavní obsah

Počet podniků napadnutelných z internetu výrazně stoupl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Počet tuzemských firem, jejichž řídicí počítačové systémy jsou vystavené riziku napadení z internetu, se od začátku roku zvýšil o 40 procent na téměř 1600. To je zhruba stejně jako před rokem. Zranitelné jsou výrobní firmy, pivovary nebo malé elektrárny. Vyplývá to ze studie bezpečnostní společnosti Soitron.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Zvýšení počtu firem zranitelných z internetu na začátku roku podle zástupců Soitronu souvisí s přechodem podniků na automatizované řídící systémy. Průmyslové systémy se stávají lákadlem pro hackery, kteří mohou zneužít slabin nedostatečného zabezpečení, získat data a omezit provoz nejen soukromých firem, ale například i důležitých vodních zdrojů.

První průzkum provedl Soitron před více než rokem, kdy zjistil, že až 1580 průmyslových podniků v České republice a 509 na Slovensku má svoje průmyslové řídicí systémy (tzv. ICS) dostupné na internetu bez jakéhokoliv zabezpečení. Soitron na to firmy ihned upozornil, ale velká část z nich problém nevyřešila.

Útoky hackerů stojí podniky a organizace miliony korun. Škoda po loňském útoku škodlivého programu na nemocnici v Brně dosahuje řádově stovek milionů korun. Další napadenou, tedy benešovskou nemocnici stála zhruba padesát milionů. Stranou zájmu nestojí ale ani státní instituce. V březnu letošního roku hackeři napadli ministerstvo práce a sociálních věcí a pražský magistrát. Šlo o masivní kybernetický útok na systémy veřejné správy. Rozsah škod se teprve analyzuje.

Situace se zhoršuje. Hackeři napadli v Česku stovky serverů

Bezpečnost

Chyba Exchange Serveru

V tomto měsíci pozorují bezpečnostní experti dramatický nárůst útoků na Microsoft Exchange Server. Podle údajů kyberbezpečnostní společnosti Check Point vzrostl až desetinásobně počet pokusů o zneužití nedávno objevené zranitelnosti, kvůli které bylo napadeno i české ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) a také servery České správy sociálního zabezpečení.

„Check Point detekuje tisíce útoků, od 11. března se počet pokusů o zneužití zvýšil desetinásobně,“ prohlásil Pavel Krejčí, bezpečnostní výzkumník v Check Pointu.

Podle něj útoky zasáhly především USA (17 % všech pokusů o zneužití zranitelností), následují Německo (6 %), Spojené království (5 %), Nizozemsko (5 %) a Rusko (4 %). Nárůst útoků nicméně pokračuje i v České republice.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám