Hlavní obsah

Kdo útočil na australský parlament? Stopy vedou do Číny

– Sydney

Čína stála za hackerským útokem na australský parlament a tři největší politické strany před květnovými parlamentními volbami. Zjištění vyplývá ze zprávy australských tajných služeb, o níž v pondělí s odvoláním na zdroje obeznámené s obsahem dokumentu informovala agentura Reuters.

Foto: Pichi Chuang, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Australská agentura pro kybernetickou bezpečnost (ASD) došla v březnu k závěru, že za útok je zodpovědné čínské ministerstvo státní bezpečnosti. Ministerstvo zahraničí Austrálie ale podle zdrojů Reuters doporučilo zprávu ASD ponechat v utajovaném režimu, aby její zveřejnění nenarušilo obchodní vztahy s Pekingem.

Kancelář australského premiéra Scotta Morrisona odmítla věc komentovat stejně jako ASD. Čínské ministerstvo zahraničí jakoukoliv účast Číny popřelo s tím, že se jedná o neodůvodněnou teorii.

Největší obchodní partner

Čína je největším obchodním partnerem Austrálie, pro niž je hlavním odběratelem železné rudy, uhlí a zemědělských výrobků. Každoročně do Číny směřuje třetina veškerého australského vývozu, opačným směrem míří přes milion čínských turistů a studentů.

Australské úřady v únoru oznámily, že byla napadena síť parlamentu. Premiér Morrison tehdy útok označil za "důmyslný" a bez bližšího upřesnění řekl, že jej má pravděpodobně na svědomí cizí vláda.

ASD následně sdělila, že zasaženy byly i tři hlavní politické strany včetně Morrisonovy vládní Liberální strany. Útočníci získali vhled do politické strategie napadených stran, ale i přístup k osobní korespondenci.

Použili hackeři získané informace?

Načasování tři měsíce před australskými parlamentními volbami a po hackerském útoku na Demokratickou stranu ve Spojených státech před prezidentskými volbami v roce 2016 vyvolaly obavy ze zasahování do volebního procesu. Podle zdrojů Reuters nicméně dosud neexistují žádné náznaky toho, že by informace získané hackerským útokem byly před volbami jakkoliv použity.

Australské úřady v posledních letech zesílily své snahy čelit v zemi rostoucímu vlivu Číny. V roce 2017 zakázaly sponzoring politických stran ze zahraničí a uložily lobbistům, aby nahlásili veškeré styky s cizími vládami. Loni doporučení kybernetického úřadu ASD přimělo Canberru, aby de facto zabránila účasti čínské telekomunikační firmy Huawei na budování mobilních sítí páté generace (5G).

V srpnu spustila australská vláda novou operační skupinu, která má čelit zahraničnímu vlivu na univerzitách. Aniž byla výslovně jmenována, je cílem tohoto opatření Čína.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám