Hlavní obsah

Hackeři se zaměřují na pacienty s koronavirem

Novinky, Lenka Zoulová

Českem se v posledních dnech začaly šířit prostřednictvím SMS zpráv i e-mailů podvodné zprávy, které informují o výsledku testování na covid-19. Před novou phishingovou vlnou, která ještě více komplikuje testování v naší zemi, varovali pracovníci Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (VFN).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Množí se hackerské útoky na nemocnice a další zdravotnická zařízení. Ani naše nemocnice není výjimkou. Celou situaci řešíme ve spolupráci s Národním úřadem pro kybernetickou a informační bezpečnost,“ uvedli pracovníci nemocnice.

Ti zároveň přiznali, že se na ně obrací pacienti, kterým přišla SMS zpráva nebo e-mail s výsledkem testu na covid-19, přestože na testování vůbec nebyli. „Jde o falešné a podvržené informace, které poškozují testované lidi a straší ty, kteří na žádném testování ani nebyli,“ stojí v oficiálním prohlášení nemocnice.

Bezpečnostní experti bijí na poplach, nárůst phishingových podvodů je alarmující

Bezpečnost

Zatímco SMS zprávy vyvolávají zbytečnou paniku, případně podkopávají důvěru lidí v celý systém testování, nevyžádané e-maily jsou daleko nebezpečnější. Útočníci v nich totiž nabízejí údajné výsledky testu ke stažení v odkazu. Pokud lidé na podvodnou stránku kliknou, mohou si zavirovat svůj počítač nebo mobilní zařízení.

Pracovníci VFN připomněli, že existuje pouze jediný správný postup testování na covid-19. „Před samotným vyšetřením vyplníte dotazník, uvedete své telefonní číslo a na něj vám v řádu hodin – až 48 po odběru vzorku – přijde formou SMS zpráva o výsledku. Bude obsahovat vaše jméno a výsledek: NEGATIVNÍ/POZITIVNÍ. Jakékoliv jiné zprávy jsou smyšlené,“ konstatovali pracovníci nemocnice.

„Proto upozorňujeme všechny, kteří jsou testováni na covid-19 v našem odběrovém centru, aby byli obezřetní a dbali informací a pokynů, které jim byly řečeny na odběrovém místě o tom, jakým způsobem budou o výsledku testu informováni, a na nic jiného nereagovali,“ stojí v doporučení VFN.

Kyberúřad zaznamenal při koronakrizi asi o třetinu víc incidentů

Bezpečnost

Co je phishing?

Internetoví podvodníci často rozesílají e-maily, které vyvolávají dojem, že pocházejí od důvěryhodné firmy, banky, úřadu nebo webové stránky. 

Pomocí těchto zpráv se útočníci snaží vylákat citlivé informace, které se týkají například bankovních kont. Tato data následně využívají k odčerpání financí z účtu postiženého.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám