Hlavní obsah

Facebook šel s pravdou ven: Až do včerejška byla data uživatelů jako ve výloze

Novinky, mif
Aktualizováno

Po několika týdnech mlžení přiznalo ve čtvrtek vedení společnosti Facebook pravdu o tom, jak se to má s bezpečností účtů na této sociální síti. A realita není vůbec potěšující. Podle zástupců podniku mohla být zneužita data drtivé většiny z více než dvou miliard uživatelů této sítě.

Foto: Jose Gomez, Reuters

Zakladatel a šéf společnosti Facebook Mark Zuckerberg je stejně jako samotná sociální síť terčem kritiky kvůli úniku uživatelských dat.

Článek

Facebook na svém oficiálním blogu oznámil, že údaje uživatelů ze stejnojmenné sociální sítě se mohly relativně snadno dostat do nepovolaných rukou. Bylo to dáno tím, že Facebook umožňoval prakticky od svého vzniku hledat osoby podle e-mailu či telefonu, což mohli takzvaní sběrači dat zneužít.

„Tuto funkci jsme ve středu zablokovali,“ stojí v prohlášení největší sociální sítě na světě. Tím zástupci podniku nepřímo přiznali, že až doposud mohla být zneužita touto cestou data drtivé většiny lidí, kteří zde mají profil.

Kolik z více než dvou miliard uživatelských profilů bylo sběrači dat touto cestou zneužito, není v tuto chvíli jasné. Vedení podniku nicméně již ve středu přiznalo, že první odhady byly příliš střízlivé a že už nyní je zřejmé, že počet zneužitých účtů je o několik desítek miliónů vyšší, než se původně předpokládalo.

Vítězné tažení na Bílý dům

Facebook začal být ostře sledován v souvislosti s bezpečností uživatelských účtů v polovině března. Tehdy pracovníci britské společnosti Cambridge Analytica, kteří s touto sociální sítí spolupracovali, přiznali, že vysáli data ze zhruba 50 miliónů uživatelských účtů. Představitelé sociální sítě ale nakonec přiznali, že jich bylo až 87 miliónů. [celá zpráva]

Foto: Stephen Lam, Reuters

Šéf společnosti Facebook Mark Zuckerberg

Cambridge Analytica využila data při vývoji softwarových nástrojů pro podporu kampaně Donalda Trumpa během volby amerického prezidenta. Společnost měla oficiálně vyvíjet program pro předpověď preferencí voličů, ve skutečnosti však bylo snahou firmy ovlivnit jejich rozhodování.

Aplikace čerpala privátní data z profilů desítek miliónů uživatelů a celý systém následně utvářel profil voličů, mezi které pak cíleně distribuoval politickou reklamu. Nejvíce celá kampaň cílila na uživatele v USA, konkrétně se podle The New York Times dotkla třetiny všech facebookových účtů severoamerických uživatelů. Celkově jde zhruba o čtvrtinu všech Američanů s volebním právem.

Oficiálně podnik na svých stránkách pouze uvedl, že poskytl volebnímu štábu Donalda Trumpa poradenské služby, „které mu pomohly vyhrát souboj o Bílý dům“.

Zuckerberg musí odejít, hřímá investor

Facebook v reakci oznámil zpřísnění ochrany citlivých dat lidí a rozhodl se ukončit spolupráci s podniky, které se zabývají shromažďováním údajů o spotřebitelích. [celá zpráva]

Kvůli celé kauze byl Zuckerberg dokonce již vyzván jedním velkým investorem, aby odešel z vedení společnosti. [celá zpráva]

„Skandál okolo britské společnosti Cambridge Analytica nám jasně ukázal, že Facebook představuje velké riziko. A je tedy nutné, aby měl nad sebou nezávislý dozor,“ uvedl Scott Stringer, který investorský fond města New York spravuje. Dodal, že Zuckerberg jím jako zakladatel sociální sítě být pochopitelně nemůže.

Anketa

Zvažujete kvůli aktuální kauze zrušení účtu na Facebooku?
Ano
27,4 %
Ne
18,8 %
Nemám Facebook
53,8 %
Celkem hlasovalo 5710 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám