Hlavní obsah

Europol: Mezinárodní operace zablokovala mocný hackerský nástroj

Haag

Mezinárodní policejní operace ukončila fungování „zákeřného“ hackerského nástroje, který umožňoval kybernetickým zločincům plně kontrolovat napadené zařízení. Virus IM-RAT (Imminent Monitor Remote Access Trojan) měl pravděpodobně desetitisíce obětí, zájemci mohli tento druh „trojského koně“ využít za pouhých 25 dolarů (necelých 600 korun). Do jeho zablokování byla zapojena také ČR, uvádí v tiskové zprávě unijní policejní agentura Europol.

Foto: Novinky

Ilustrační fotografie

Článek

Listopadový mezinárodní zásah ukončil dostupnost nebezpečného viru a lidé, kteří si jej předtím koupili, už jej nemohou používat. Podle Europolu byl nástroj IM-RAT prodán více než 14 500 lidem a použit ve 124 zemích světa. Počet obětí se odhaduje na desetitisíce, přičemž vyšetřovatelé už mají důkazy o ukradených osobních údajích, heslech, fotografiích nebo videích.

„Tento zákeřný RAT dával po nepozorované instalaci kyberzločincům neomezenou moc nad zařízením oběti. Hackeři mohli vyřadit z provozu antivirus a antimalware, zadávat povely například pro sledování úderů na klávesnici, odcizení dat a hesel nebo sledovat oběti skrze jejich webkamery. To vše se mohlo dít, aniž by o tom oběť věděla,“ uvádí Europol.

Bezpečnostní experti odhalili hackerskou skupinu, která útočila na vládní subjekty

Bezpečnost

Vyšetřování v této věci vedla australská policie, Europol a další unijní orgán Eurojust koordinovaly zapojení evropských úřadů. V rámci této operace byly v posledních dnech učiněny kroky v Česku, Polsku, Británii či Kolumbii. Ve vazbě skončilo 13 předních uživatelů IM-RAT a vyšetřovatelé zabavili přes 400 přístrojů.

Za mimořádnou hrozbu byl daný hackerský nástroj považován „kvůli svým funkcím, snadnému použití a nízké ceně“. „Žijeme ve světě, kde může kyberzločinec z druhého konce světa za pouhých 25 dolarů jediným kliknutím myši získat přístup k vašim osobním údajům, fotografiím vašich blízkých nebo vás dokonce špehovat. Globální spolupráce bezpečnostních složek, jakou jsme viděli v tomto případě, je nezbytná pro boj s kriminálními organizacemi, které takovéto nástroje vyvíjejí,“ uvedl Steven Wilson, který v Europolu šéfuje oddělení evropské kybernetické kriminality.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám