Hlavní obsah

Česko čelí kyberútokům častěji než ostatní státy. Týdně jich jsou stovky

Novinky, ort

Firmy a organizace v České republice čelí častěji kybernetickým útokům než v ostatních státech. Světový průměr je 491 útoků týdně, v tuzemsku se jich nicméně uskuteční týdně 530. Ukázala to nejnovější analýza kybernetické společnosti Check Point.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Nejčastěji se škodlivé soubory snaží do firemních počítačů dostat prostřednictvím falešných nebo infikovaných webových stránek (92 %). Přímo v samotných e-mailech jsou škodlivé soubory umístěny pouze v 8 % případů.

To je odlišný trend než ve zbytku světa. V celosvětovém měřítku je totiž přes webové stránky distribuováno jen 36 % škodlivých souborů, zatímco 64 % je šířeno e-maily.

Jediný hacker se naboural do 5000 webových stránek. Past ale nakonec sklapla

Bezpečnost

„U škodlivých souborů distribuovaných prostřednictvím webových stránek je situace v České republice až překvapivě jednoznačná – 97,8 % takových souborů má koncovku .pdf. Naopak ve světě je situace mnohem pestřejší. 35,9 % škodlivých souborů má koncovku .exe, 22,2 % .pdf, 18,6 % .dll, 4,8 % .swf, 3,4 % .html a následují další formáty s podílem menším než 2 %,“ prohlásil Tomáš Růžička, bezpečnostní expert Check Pointu.

Zdůraznil přitom, že situace ohledně škodlivých kódů v e-mailech je odlišná. „To jsou nejčastěji soubory s koncovkou .exe, ale jejich podíl oproti polovině minulého roku klesl z 50 % na 35,9 %, na druhé místo se posunuly škodlivé soubory s koncovkou .xlsx (28,6 %). Následují .rtf (12,7 %) a .xls (8,2 %),“ poradil Růžička, na jaké soubory by si uživatelé měli dávat největší pozor.

Nejčastěji se útočí z USA

„Celosvětovému žebříčku vévodí také formát .exe (35,1 % škodlivých souborů distribuovaných e-maily), ale na druhé příčce je s výrazným podílem formát .xls (19,1 %). Následují .xlsx (15,3 %), .pdf (9,5 %), které při podobných útocích na české organizace prakticky není používané, a .rtf (6,6 %),“ konstatoval bezpečnostní expert.

Zajímavý je také pohled na to, odkud na české firmy a organizace útočí hackeři nejčastěji. Za posledních šest měsíců žebříčku kralují Spojené státy (33 %), následuje Česká republika (22 %), Irsko (17 %), Nizozemsko (8 %), Německo (7 %), Španělsko (5 %) a ostatní země (8 %).

Reklama

Související témata:

Související články

Jak si Češi zabezpečují počítače a mobily

Zabezpečení chytrých telefonů je pro většinu Čechů již samozřejmostí, své přístroje si chrání nejčastěji pomocí čtečky otisků prstů. Co se hesel u počítačů...

10 nejrozšířenějších mobilních hrozeb

Viry se už dávno nesoustředí pouze na počítače a notebooky, ale stále častěji také na chytré telefony a počítačové tablety. Není to náhoda, útočníci dobře...

Výběr článků

Načítám