Hlavní obsah

Američané zavádějí internet do letadel, Češi je chtějí napodobit

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letecká společnost American Airlines zavedla jako první na světě pro své pasažéry připojení k internetu na palubě letadla během letu. Každý cestující se může připojit k bezdrátové síti WiFi pomocí notebooku, kapesního počítače, nebo mobilního telefonu. Daniela Hupáková, tisková mluvčí ČSA, Novinkám potvrdila, že o podobné službě se uvažuje i v Česku.

Článek

Připojení na internet u společnosti American Airlines probíhá jednoduše pomocí bezdrátové WiFi sítě. Na palubě tak stačí mít vlastní přenosný počítač nebo mobil a zaplatit poplatek za přístupová hesla do sítě. Za neomezené připojení po dobu letu zaplatí cestující jednorázový poplatek 12,95 dolarů, tedy přibližně 215 korun.

V rámci služby však není možné z letadla přes internetové připojení telefonovat. K tomuto účelu jsou určeny zvláštní telefony na palubě. V současné době je provoz WiFi sítí zaveden v letadlech Boeing 767-200 na linkách New York - San Francisco, New York - Los Angeles a New York - Miami.

Letecká společnost American Airlines očekává, že by tato nová placená služba mohla v příštím roce přinést obrat 6,6 miliónu dolarů, a tím by se alespoň částečně vyrovnaly ztráty způsobené stále se zdražujícím palivem.

Internet na palubě letadla možná brzy i v ČR

"České aerolinie o zavedení internetového spojení na palubách letadel uvažují, v této souvislosti také již započaly jednání o případné spolupráci s vybranými operátory," řekla Novinkám Daniela Hupáková, tisková mluvčí ČSA.

"Z našich zákaznických průzkumů vyplynul zájem o datové přenosy či využití SMS zpráv. Naopak cestující neprojevili zájem o službu volání z paluby letadla," pokračovala v rozhovoru s Novinkami Hupáková.

Dále mluvčí dodala, že termín zavedení podobné služby u Českých aerolinií prozatím není znám.

Službu využijí nejvíce pasažéři dálkových letů

„Jakékoliv rozšíření služeb pro naše klienty vždy samozřejmě vítáme, naproti tomu si ale nemyslím, že by to byla služba, bez které by se lidé mířící na dovolenou za odpočinkem neobešli,“ řekl Novinkám tiskový kancelář CK Fischer Dan Plovajko.

Plovajko dodal, že způsob připojení k internetu není zatím pro klienty jejich cestovní kanceláře většinou ani klíčovým faktorem při výběru hotelu.

Podle Kateřiny Skopalové, zástupkyně CK Blue Style, je nová služba zajímavým zpestřením pro cestující. Vzhledem k poplatku okolo 200 korun se může služba stát atraktivní především pro pasažéry delších letů mimo Evropu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám