Hlavní obsah

Milovník historie odkrývá díky dopisům osudy vojáka wehrmachtu

Nebýt vášně pro historii, nikdy by se zřejmě osudy Tomáše Hrnčárka (47) z Kopřivnice a Kamila Cermana z Nové Vsi nad Nisou neproťaly. Historií se Hrnčárek zaobírá od mládí. Zajímají ho zejména historické materiály, dobový tisk a osobní dopisy z první republiky a druhé světové války.

Foto: Pavel Karban, Právo

Tomáš Hrnčárek ukazuje jednu z obálek s dopisem od Kamila Cermana, které psal z východní fronty manželce a synovi.

Článek

„Impulzem bylo, když jsem u strýčka v Mniším, v domě po pradědovi, našel jako čtrnáctiletý kluk na půdě prvorepublikové noviny. Jedny psaly o abdikaci Masaryka, další oslavovaly Beneše,“ vzpomínal.

Tyto noviny má dodnes. „Kdysi jsem je donesl do občanské nauky a skončily u ředitele. Vrátili mi je, ale měl jsem z toho problémy, protože Masaryk ani Beneš nebyli tehdy v kurzu,“ pousmál se nad životem v totalitě a připojil, že má i tisk píšící o úmrtí Gottwalda i Stalina či dobový Tatrovák (podnikový časopis automobilky Tatra), ve kterých zaměstnanci psali socialistické oslavné básně.

Zapomenout na hrůzy druhé světové války by se nám vymstilo, říká šéf VHÚ Knížek

Historie

„Z válečného období mě nejdříve zajímaly bitvy, dnes mi však jde o osudy lidí. A je mi jedno, odkud jsou,“ poukázal a dodal, že mu jde hlavně o vojáky. „Vidím v tom kus historie, z níž se dá stále leccos vyčíst.“

K životům poznamenaných válkou přivedly Hrnčárka dopisy z koncentračního tábora Mauthausen.

„Jejich prostřednictvím se mi podařilo zmapovat příběh manželů. Pán byl zatčen jako partyzán a zahynul tam, což potvrzuje i popravčí list, který se mi podařilo získat. Jeho paní přežila,“ popsal. Vše, co zjistil, už také předal příbuzným páru.

Voják wehrmachtu

Dobové materiály získává kopřivnický nadšenec, stejně jako řada jemu podobných, na burzách či internetu. Tak se také dostal k Cermanovi.

Cerman byl příslušník smíšené protiletadlové divize, válku přežil a nebyl odsunutý jako ostatní Němci z Nové Vsi

„Před časem jsem zahlédl na Facebooku inzerát paní z Litoměřicka, že při vyklízení půdy starého domu našla nějaké věci a mezi nimi i německé dopisy zřejmě z vojny. Vše nabízela ke koupi, a i když jsem moc nevěřil, že bych uspěl, napsal jsem jí. A měl jsem štěstí, prodala mi je lacino,“ uvedl.

Foto: archiv Tomáše Hrnčárka

Vlevo foto Kamila Cermana, které dostal Tomáš Hrnčárek od příbuzných dnes už zemřelého muže. Soubor 52 dopisů i s obálkami odkoupil Hrnčárek od majitelky domu, ve kterém byla válečná korespondence ukryta.

Hrnčárek se tak stal majitelem souboru 52 dopisů z východní fronty, které psal Kamil Cerman coby voják německé armády manželce Angele a synovi Waltrovi od ledna 1944 do ledna 1945. Každý dopis je v obálce, na níž je uvedeno číslo polní pošty.

„V listech postupně zmiňuje Rusko, Ukrajinu, Varšavu, Auschwitz,“ nastínil, kde všude Cerman zřejmě bojoval.

„Písmenko po písmenku...”

Dopisy přežily více než 70 let i díky tomu, že byly ukryté za půdními trámy. Smůlou však podle muže z Kopřivnice je, že jsou psané tzv. kurentem.

„I rodilý Němec měl problém to přeložit. Musí se jít písmenko po písmenku, slovo po slově,“ vysvětlil Hrnčárek, proč má zatím přeložený jen jeden list.

Pevnost Stachelberg nepokořili Němci, nýbrž covid

Domácí

I díky němu už ale ví, že Cerman byl příslušník smíšené protiletadlové divize, že válku přežil a nebyl odsunutý jako ostatní Němci z Nové Vsi.

To Hrnčárkovi následně potvrdili i Cermanovi potomci, které vypátral a zkontaktoval.

„Poslali mi nejen fotografii svého předka, ale i kopii žádosti firmy Richard Prade z Jablonce, aby Cermana uvolnili ze zajateckého tábora. Byl totiž pasířem (řemeslník vyrábějící pásy a jiné ozdobné předměty z kovu – pozn. red.) a firma potřebovala odborníka jeho kvalit, aby dodržela poválečné zakázky do USA,“ tlumočil Hrnčárek písemnou žádost z roku 1946.

Farář vyfotil popravu na konci války

Domácí

Více nadšenec z Kopřivnice o vojákovi wehrmachtu zatím nezjistil. Ale těší se, co mu na něj dopisy ještě prozradí.

Pietní akt k 76. výročí ukončení druhé světové války na Vítkově

Domácí

Reklama

Související články

Adolf Eichmann – vrah s klotovými rukávy

Před zhruba šedesáti lety, 11. dubna 1961, začal v Jeruzalémě soudní proces s Adolfem Eichmannem, organizátorem masových deportací židovského obyvatelstva...

Esesmani se vzdali díky lsti dvou Britů

Zástupci britského velvyslanectví v minulých dnech v Praze odhalili pamětní desku britskému vojínovi Williamu Greigovi a jeho spolubojovníkovi, seržantu...

Výběr článků

Načítám