Hlavní obsah

Hejtman Žižka dobyl hrad Valdštejn podruhé, tentokráte ve filmové podobě

Novinky, Vratislav Konečný

Romanticky upravené zříceniny Valdštejna jsou jedním z nejnavštěvovanějších hradů Českého ráje - a že je jich tu víc. Hrad vystavěný na okraji hruboskalského skalního města je kolébkou jednoho z nejmocnějších českých rodů. Místo k založení hradu si vybral jeden z členů rodu Markvarticů.

Foto: Město Turnov

z expozice husitské trilogie

Článek

Zřejmě se jednalo o Jaroslava z Hruštice, nebo jeho syna Zdeňka, který se od roku 1304 píše z Valdštejna.

Kostýmní expozice

Do jeho dějin zasáhl i Žižka, který ho dobyl a dosadil tu svou posádku. Této epizody využilo město Turnov jakožto majitel objektu a na prázdniny sem přivezlo expozici kostýmů ze slavné husitské trilogie Otakara Vávry Jan Hus, Jan Žižka a Proti všem.

Vystavují je v biliárovém sále. Uvidíte šaty, které nosil Zdeněk Štěpánek v roli Husa a Žižky, oděv Ladislava Peška coby šaška Miserére. V roli Václava IV. vystupoval Karel Höger, Vlasta Matulová si zahrála královnu Žofii a Zdenu z Hvozdna. Petra z Šternberka ztvárnil Miloš Kopecký.

V sále visí tři velkoformátové obrazy Josefa Vokála z Jablonce. Představují Žižku, bojovníky od Lipan a řadového husitu.

Na nádvoří stojí panely připomínající důležité mezníky husitských válek, počínající defenestrací, od níž uplynulo letos 600 let.

Žižka dobyl hrad v roce 1424, předtím vyplenil Turnov, poté táhl do východních Čech. V té době vlastnili Valdštejn Vartenberkové, Jindřich Vartenberk stál nejdříve na straně kališníků. Když viděl, že jde o zmar ve jménu víry přiklonil se k Zikmundovi.

Věznili tu aspiranta na český trůn

Po dobytí hradu tu byla posádka z Valečova, kde sídlili Žižkovi věrní Bernard a Baroš. Valečov byl významné kališnická základna. Na Valdštejn tajně přivezli a přes rok věznili Zikmunda Korybutoviče, litevského knížete, jehož chtěli nejprv instalovat na český trůn. Sympatizoval ale s katolíky, tak šel do vězení.

Doupě mordýřů

Valdštejn na nějaký čas ovládly tlupy poražených husitů, které drancovaly kraj. Srovnala je až zemská hotovost v roce 1440. I pak se tu usadili mordýři z tlup Koldy ze Žampachu a Kryštofa Šofa.

Majitelů se vystřídala řada. Za Smiřických v 16. století vyhořel a připomínal se jako pustý. Koncem 17. století se tu usadil poustevník Václav Holan Rovenský, básník a skladatel.

V romantickém duchu

Roku 1821 ho zakoupil s hruboskalským panstvím Jan Lexa z Aehrenthalu. Po romantických úpravách z původního hradu moc nezbylo, zato máme půvabný zámek v ještě půvabnější krajině. Dojet se dá až k zámku, u parkoviště je občerstvení.

Ke hradu vede most lemovaný sochami, minipodoba Karlova. K vidění je mimo jiné několik modelů skalních hradů a expozice o majitelích. Okolní skály na cestě ke Hrubé skále skýtají řadu vyhlídek.

Na Valdštejně stojí kaplička s údajným portrétem K. H. Máchy. Jeho podoba nikdy nebyla zachycena.

Reklama

Výběr článků

Načítám