Hlavní obsah

Třetinu rodin trápí každý měsíc složenky za energie

Novinky, bab

Téměř tři pětiny českých domácností mají přesný přehled o tom, kolik platí za spotřebu energií, tepla a vody. Více než třetina má ale potíže alespoň u jedné z položek svých nákladů s jejich úhradou. Domácnosti se snaží chovat hospodárně, devět z deseti v posledních pěti letech investovalo alespoň do některé z úsporných technologií.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Přehled o finančních nákladech na spotřebu energií, tepla a vody ve své domácnosti má zhruba devět z deseti oslovených (89 procent), přičemž 56 procent ví dosti přesně, kolik platí a třetina to ví alespoň přibližně. Každý devátý oslovený ve výzkumu společnosti CVVM náklady ale vůbec nezná.

Informovanost o tom, kolik v domácnosti za energie či vodu utratí, roste s věkem. Zatímco mladí lidé do 29 let výši nákladů příliš neznají, lidé starší jsou podstatně více informovaní. Velmi dobrý přehled mají i lidé žijící v jednočlenných domácnostech a v domácnostech s dobrou životní úrovní či například ti, kteří se zajímají o energetickou politiku ČR a úsporné technologie.

Jednočlenné domácnosti jsou na tom podstatně hůře

Alespoň u jedné ze čtyř sledovaných položek (spotřeba elektřiny, vody, zemního plynu a tuhých paliv) má problémy s úhradou nákladů každá třetí domácnost (36 procent).

Zástupci českých domácností shodně ve 26 procentech případů zmiňovali těžkosti s placením nákladů za spotřebu elektřiny a vody. Na druhou stranu velmi snadno se daří účty za elektřinu či vodu platit pětině domácností.

Úhrada nákladů za spotřebu plynu a tuhá paliva se již netýká všech oslovených domácností (v případě plynu se jednalo čtvrtinu oslovených, tuhá paliva nevyužívají dokonce tři pětiny), i tak ale se podíl těch, kdo hradí náklady na spotřebu zemního plynu či tuhých paliv obtížně, rovněž pohybuje okolo jedné čtvrtiny (24 procent u zemního plynu, 26 procent u tuhých paliv).

Potíže s placením nákladů pochopitelně mnohem častěji uváděli lidé z nižších příjmových skupin či žijící v domácnostech s horší životní úrovní. Mezi těmi, kdo životní úroveň své domácnosti hodnotili jako dobrou, jen o málo více než pětina (22 procent) uvedla obtíže v některé z položek, mezi dotázanými se špatnou životní úrovní to byly téměř tři čtvrtiny (72 procent).

Výrazně vyšší úroveň problémů vykazují jednočlenné domácnosti (obtíže alespoň u jedné položky uvedlo 55 procent dotázaných z jednočlenných domácností), zvláště domácnosti ovdovělých či rozvedených respondentů.

Nejčastěji pomáhají šetřit úsporné žárovky

Nadpoloviční většina oslovených (55 procent) se zajímá o technologie pro hospodárnější nakládání s energiemi, teplem a vodou. Z průzkumu také vyplynulo, že naprostá většina lidí (90 procent) v posledních pěti letech investovala do některé z technologií pro hospodárnější nakládání s energiemi, teplem či vodou.

Nejčastěji přitom Češi zmiňovali úsporné žárovky, které koupily čtyři pětiny z nich. Více než polovina si pořídila energeticky úsporná okna, regulátor teploty v místnosti (termostat) koupila téměř polovina oslovených.

Více než dvě pětiny lidí pak shodně investovaly do tepelného těsnění a izolace vnitřních prostor a také do zateplení vnější fasády. Tři pětiny Čechů se nad spotřebou energií zamýšlejí už při nákupu spotřebičů, řídí se totiž jejich zařazením do úsporné energetické třídy.

Reklama

Související články

Domácnosti čeká zdražování energií

České domácnosti se musí připravit na zdražování energií. Shodli se na tom analytici oslovení Právem. Až o deset procent by příští rok mohly stoupnout ceny...

Sestrojil si soláry, šetří tak tisíce ročně

První proud ze zařízení, které stvořil vlastníma rukama, vydržel napájet počítač v jeho dílně dvacet minut. Dnes díky němu 41letý René Schaffer ze Svatého Pole...

Výběr článků

Načítám