Hlavní obsah

Třetina Čechů se čtení úvěrových smluv věnuje maximálně pět minut, pak podepíše

Novinky, Barbora Buřínská

I přesto, že odborníci varují před nedbalým studováním obchodních podmínek úvěrových smluv, stále ještě si je třetina lidí před podpisem jen zběžně prohlédne. A dokonce každý desátý Čech se čtení úvěrové smlouvy nevěnuje vůbec. Podepíše se, aniž by věděl, co smlouva obsahuje.

Foto: Profimedia.cz

Mladí lidé od 18 do 26 let studují úvěrové podmínky pečlivěji než jejich rodiče.

Článek

Vyplývá to z dubnového průzkumu úvěrové společnosti Cofidis.

Jen tři z deseti Čechů se chovají zodpovědně

Zatímco třetina zájemců o úvěr studuje obchodní podmínky před podpisem smlouvy maximálně pět minut a necelá desetina Čechů je nečte vůbec, 30 procent lidí jim věnuje minimálně jednu hodinu.

„Ani odborník, natož laik, není schopen prostudovat úvěrovou smlouvu za pět minut. Tím spíš, že smlouvy jsou často velmi komplikovaně napsané a obsahují nejednu past ve formě skrytých poplatků,“ uvedl Thomas Kudela ze společnosti Cofidis.

Mladí lidé jsou pečlivější

Překvapivě nejlehkovážnější jsou lidé v produktivním věku od 27 do 44 let. Téměř polovina z nich totiž věnuje pročítání smlouvy maximálně pět minut. Naopak nejpečlivější jsou při studiu podmínek mladí lidé od 18 do 26 let. Více než pětina z nich si na prostudování podmínek vyhradí alespoň hodinu času.

„Čísla z průzkumu potvrzují, že zájemci o úvěr, především ti v produktivním věku, nemají čas na studium obchodních podmínek. To dokresluje i fakt, že čím dál více se nám hlásí takoví žadatelé o úvěr, kteří preferují co nejkratší, srozumitelné a hlavně zcela transparentní podmínky úvěru,“ podotkl.

Lidé se základním vzděláním smlouvy nečtou

Průzkum potvrdil i fakt, že vzdělání má vliv na to, zda si zájemce dá práci a podmínky úvěru si skutečně prostuduje. Zhruba hodinu pročítají úvěrové podmínky středoškoláci a vysokoškoláci, pět minut a méně věnují čtení lidé se základním vzděláním.

Největší podíl mezi těmi, kteří odpověděli, že podmínky nečtou vůbec, tvoří právě lidé se základním vzděláním. Především pro ně je totiž jazyk úvěrové smlouvy často zbytečně příliš složitým.

Reklama

Související témata:

Související články

Snaha omezit lichvu zákonem narazila u bank

Poslanci napříč politickým spektrem deklarují zájem zarazit lichvu v Česku. Banky ale ostře nesouhlasí, aby se v rámci tohoto tažení direktivně zákonem...

Nejdražší jsou malé půjčky na pár dní

Mnozí lidé, kteří potřebují okamžitě peníze, si neuvědomují, že za malé bleskové půjčky na pár dní zaplatí ve skutečnosti horentní sumy, byť se jim na první...

Výběr článků

Načítám