Hlavní obsah

Termínované vklady peníze moc nezhodnotí, někde je porážejí i spořicí účty

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Patříte-li mezi konzervativnější klienty, kteří kvůli zhodnocení svých peněz nechtějí příliš riskovat, a zároveň jste ochotni určitou částku několik měsíců či let postrádat, pak zvolte termínovaný vklad. Ovšem s velkým ziskem nepočítejte. Úrokovou sazbou vyšší než jedno procento vám vklady zhodnotí jen několik bank.

Foto: Profimedia.cz

Se závratným ziskem u termínovaných vkladů nepočítejte.

Článek

Na sklonku loňského roku jsme mapovali současnou nabídku spořicích účtů, u kterých se roční úrokové sazby vyšplhaly maximálně na 1,5 procenta [celá zpráva]. Žádná sláva to bohužel není ani v případě termínovaných vkladů. Výjimkou nejsou sazby dosahující maximálně pár desetin procenta.

Při podrobnějším srovnání se u některých bank dokonce vyplatí využít pro zhodnocení spořicí účty. Vyšší úroky u nich nabízejí například Česká spořitelna, ČSOB společně s Erou, GE Money Bank, Komerční banka či Raiffeisenbank.

Nabídka termínovaných vkladů (TV) v korunách pro vklad do 500 tisíc korun
BankaProduktRoční úroková sazba pro délku uložení peněz (v %)
1 rok2 roky3 roky
Česká spořitelnaTV0,10,20,3
ČSOBTV Plus--0,350,4
Era Poštovní spořitelnaEra TV0,350,35--
Equa bankTV1,32,42,7
FioTV s obnovou0,851,151,45
GE Money BankTV (3 typy)0,40,50,6
Komerční bankaTV (3 typy)0,55 (1)0,5 (2)0,7 (2)
LBBW BankIQ Maxi vklad (3)0,811,2
mBankmVklad1,25----
RaiffeisenbankTV (2 typy)0,10,40,6
SberbankTV (2 typy)1,231,331,43
UniCredit BankTV0,20,70,9
ZunoTV1,251,251,25
Zdroj: banky; údaje platné k 25. 1. 2014; Poznámky: (1) garantovaný vklad; (2) Perfektní spoření; (3) minimálně vklad 100 tisíc korun

Na druhou stranu třeba v Equa bank se můžete dostat až na roční sazbu 2,7 procenta, pokud s uloženými penězi nebudete tři roky hýbat.

Minimální vklad i 100 tisíc korun

Prakticky každá banka má ve svém portfoliu i několik druhů termínovaných vkladů. Klient má možnost vybrat si jednak z jednorázových termínovaných vkladů, tak z vkladů pravidelně se obnovujících (tzv. revolvingových).

Klientům jsou k dispozici i termíňáky v různých světových měnách (např. eura, americké o kanadské dolary, britské libry, švýcarské franky, dánské a švédské koruny či japonské jeny).

Kromě Zuno, které postačí jedna koruna, vyžadují všechny banky minimální výši vkladu v řádu tisíců korun. Pohybuje se od jednoho tisíce (mBank) až po 100 tisíc korun (LBBW Bank). Například v České spořitelně, ČSOB či Komerční bance po vás budou požadovat alespoň pět tisíc korun. GE Money Bank má pro minimální výši vkladu stanoveno 40 tisíc korun, Sberbank a UniCredit Bank pak 30 tisíc korun.

Banky nabízejí také různé varianty pro délku doby uložení peněz. Vázat je můžete dny, ale i roky. Nejkratší doba, na kterou můžete peníze uložit, je týden (nabízí například Fio, GE Money Bank, Komerční banka, Raiffeisenbank či Sberbank), nejdelší pak šest let - Era Poštovní spořitelna.

Většina bank nepožaduje pro zřízení termínovaného vkladu vedení běžného účtu, výjimkou jsou LBBW Bank, mBank, Sberbank či Zuno. Běžný účet si musíte založit i u Equa bank, ovšem pokud vám na účet nepřijde alespoň 10 tisíc korun měsíčně, zaplatíte za něj každý měsíc 99 korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám