Hlavní obsah

Stavební spoření je na špici oblíbenosti, popularita penzijního klesá

Novinky, bab

Aktuální Barometr obliby spoření už poosmé vynesl stavebnímu spoření titul nejoblíbenějšího spořicího produktu. Zároveň ale ukázal, že ve 4. kvartálu letošního roku je obliba téměř všech spořicích kategorií nižší než v předchozím čtvrtletí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Stavební spoření kraluje už osmé čtvrtletí za sebou, a je tak s 56procentní podporou stále nejoblíbenějším spořicím produktem,“ uvedl Jiří Šedivý, tajemník Asociace českých stavebních spořitelen.

Na druhou stranu ale (stejně jako u všech tradičních spořicích produktů) obliba „stavebka” oproti třetímu kvartálu klesla (o dva procentní body). Výrazný pokles preferencí (o pět procentních bodů) zaznamenalo i doplňkové penzijní spoření. Jeho popularita je poprvé za dva roky nižší než obliba drahých kovů, jak ukázal aktuální Barometr obliby spoření čerpající z výsledků průzkumu agentury IBRS.

Barometr obliby spoření* v roce 2017
Produkt1. čtvrtletí2. čtvrtletí3. čtvrtletí4. čtvrtletí
Stavební spoření59 %59 %58 %56 %
Doplňkové penzijní spoření49 %49 %50 %45 %
Drahé kovy (zlato, stříbro)46 %46 %50 %47 %
Spořicí konto44 %42 %44 %43 %
Životní pojištění37 %38 %38 %34 %
Podílové fondy29 %33 %35 %33 %
Akcie, obligace28 %29 %31 %33 %
Termínované vklady23 %25 %26 %22 %
Spoření „do matrace”25 %22 %22 %23 %
Zdroj: Asociace českých stavebních spořitelen; Poznámka: *Odpovědi na dotaz: Bez ohledu na to, jak vy sami v tuto chvíli spoříte, uveďte prosím, kterou z těchto možností ukládání nebo spoření peněz považujete nyní za obzvláště zajímavou?

U české populace vzrostla jen obliba investic do akcií a obligací. Zatímco před dvěma lety ji preferovala jen čtvrtina lidí, nynější obliba už je třetinová.

„Vedle obliby všech spořicích produktů se lidí také ptáme, jestli považují za rentabilní formu uložení peněz vlastnictví domu nebo bytu. Zde je vývoj výjimečně stabilní směrem nahoru. Je zřejmé, že lidé reagují na dlouhodobě nízké úrokové sazby a výrazný růst cen nemovitostí. Odpovídají tomu i rekordy v úvěrové aktivitě bank a stavebních spořitelen,“ dodal Šedivý.

Zatímco na začátku roku 2016 považovalo vlastnictví nemovitosti za atraktivní 72 procent dotázaných, nyní je to 81 procent. Podobně se lidé dívají i na investici do pozemku.

Reklama

Související články

Češi bohatnou, hodně utrácejí a nespoří

Českým domácnostem se daří čím dál víc. Platy rostou a Češi tak rychle bohatnou, ovšem vydělané peníze také více utrácejí a příliš nespoří. Sedm z deseti Čechů...

Výběr článků

Načítám