Hlavní obsah

Sazby hypoték mohou jít na historické minimum

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Epidemie koronaviru zlevní hypotéky, odhadují finanční experti. Dočkat se můžeme i nového historického minima. Úrokové sazby hypoték by se v dohledné době mohly dostat i na hodnoty kolem 1,5 procenta ročně.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Prakticky po celý loňský rok hypotéky zlevňovaly, leden letošního roku však nabral opačný směr, úrokové sazby začaly stoupat. Ještě počátkem roku bankéři i finanční odborníci předpokládali, že se blíží konec levných hypoték a sazby budou opět stoupat. Koronavirová epidemie však rozhodla jinak, čeká nás citelné zlevnění hypoték.

Česká národní banka (ČNB) s cílem zmírnit dopady epidemie koronaviru před několika dny na mimořádném jednání snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 1,75 procenta. Jak upozornil hlavní ekonom společnosti Czech Fund Lukáš Kovanda, jednalo se o nejvýraznější snížení za posledních jedenáct let. A na to podle vyjádření odborníků v dohledné době zareagují i banky, hypotéky by měly výrazně zlevnit.

Mimořádná opatření. ČNB snížila úrokovou sazbu, nevylučuje měnové intervence

Ekonomika

„Čeká nás éra velmi levných peněz, která bude trvat několik let. Mnohé centrální banky snížily úrokové sazby k nule a další se k tomuto kroku chystají. Do ekonomiky se navíc pumpují peníze prostřednictvím odkupu státních dluhopisů. Tyto kroky se postupně začnou projevovat při poskytování úvěrů v České republice. Úrokové sazby na hypotékách začnou klesat. Je dokonce možné, že budou překonána historická minima a budeme atakovat úroveň kolem 1,5 procenta,” uvedl pro Právo Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities.

Zatím nejlevnější v historii byly hypotéky na konci roku 2016, kdy se průměrná sazba podle ukazatele Fincentrum Hypoindex dostala na hodnotu 1,77 procenta. Také podle ekonoma Kovandy lze očekávat, že se ještě před koncem letošního roku průměrná sazba ocitne právě pod tímto historickým minimem. „V takovém případě se pochopitelně vyplatí co nejdelší možná fixace,” doplnil Kovanda.

Na výši úrokových sazeb budou mít vliv i sami klienti, resp. jejich nedostatek. „Banky nyní půjdou citelně se sazbami dolů i proto, že už nyní vnímají ochlazování zájmu o hypotéky. Češi se v rostoucí míře začínají obávat recese a s ní spojené ztráty zaměstnání nebo části příjmu a přehodnocují svůj záměr vzít si hypotéku. Banky tak musejí své hypoteční produkty zlevnit, aby udržely při životě šanci, že klient si nakonec hypotéku přece jenom vezme,” uvedl pro Právo ekonom Kovanda.

Banky si „háčkují” klienty

Očekávané nižší úrokové sazby pomohou výrazně ušetřit i hypotečním klientům, kterým v dohledné době končí fixační období. Banky musejí své klienty s nabídkou nové úrokové sazby na další období oslovit nejpozději tři měsíce před koncem fixace.

Odklad splátek úvěrů a hypoték: Podmínky bank se liší

Finance

Některé však v současné době kontaktují i klienty, kterým sjednaná fixace sazby končí až mnohem déle, například v polovině příštího roku. Nabízejí jim sazby ve výši zhruba dvě procenta, což by v současnosti bral mnohý z nich. Banky si jsou dobře vědomy, že za několik měsíců budou muset jít se sazbami ještě mnohem níže, a snaží se tak si dopředu „zaháčkovat” i klienty, kteří mají na úvahy o refinancování ještě dost času.

Finanční experti však klientům, které refinancování hypoték čeká, doporučují nekývnout na první nabídku, kterou od banky dostanou, a pokusit se dojednat lepší.

Reklama

Související články

Rusnok: Ekonomiku čeká razantní útlum

Je zřejmé, že nastane razantní útlum ekonomiky, řekl po dnešním mimořádném zasedání bankovní rady guvernér ČNB Jiří Rusnok. S pokračováním mimořádné situace...

Byty by po karanténě mohly zlevnit

Vyhlášení plošné karantény zasáhlo obchod s byty tak, že by jejich ceny mohly začít klesat. I když ČNB snížila úrokové sazby a ty tak snad neporostou ani...

Výběr článků

Načítám