Hlavní obsah

Půjčky jsou i zdarma, ale peníze musíte vrátit včas. Jinak přijdou tvrdé sankce

Novinky, bab

Půjčka zcela zdarma, tedy bez poplatků i bez úroku, není utopie. V současné době ji má v nabídce řada nebankovních společností. Abyste ji získali, musíte ale splnit několik podmínek. Především se musí jednat o vaši první půjčku a hlavně, peníze musíte vrátit nejčastěji do 30 dnů. Jinak se připravte na sankční pokuty i několik set korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Češi sice spoří a vytvářejí si finanční rezervy na nečekané události, i tak je ale stále nemálo domácností, které dokáže vykolejit nečekaný výdaj - například za opravu porouchané pračky, nedoplatek za elektřinu či třeba platba pobytu dítěte ve škole v přírodě. I když se většinou jedná jen o pár tisíc, pro některé rodiny to může být problém.

Třetina domácností žije nadoraz, nic neušetří

Finance

Pokud nedostatek financí nevyřešíte například půjčkou v rodině či u přátel, nezbyde vám nic jiného než si půjčit u některého z poskytovatelů půjček. Vzhledem k tomu, že se mnohdy jedná o menší částky, půjčka u banky nepřipadá v úvahu. Spotřebitelské úvěry totiž poskytují až od minimálně 20 tisíc až 30 tisíc korun.

Od 100 korun až po několik desítek tisíc

Dostanete-li se do situace, kdy nutně potřebujete i pár tisíc korun a především se jedná o vaši první půjčku, můžete využít nabídky několika nebankovních společností, které prvožadatelům při splnění daných podmínek, poskytnou půjčku zcela zdarma. Po klientovi tedy nebudou požadovat žádné poplatky, půjčka je i s nulovými úroky a RPSN.

O půjčku můžete zažádat on-line a pokud podmínkám společnosti vyhovíte, peníze na účet obdržíte prakticky obratem.

Výše první půjčky se podle jednotlivých společností pohybuje už od několika set korun (například od 100 korun u společnosti Via SMS či od 500 korun u CreditOn.cz) až po několik desítek tisíc korun, až 80 tisíc korun vám půjčí u Ferratum Credit.

Přehled prvních půjček zcela zdarma
SpolečnostVýše půjčkySplatnost
Provident3000 - 16 000 Kč4 měsíce
Kamali1000 - 15 000 Kčdo 14 dnů
Zaplo1000 - 16 000 Kč7 - 30 dnů
Credit air1500 - 10 000 Kč2 měsíce
Ferratum Credit2500 - 80 000 Kč30 dnů
Via SMS100 - 8000 Kč7 - 30 dnů
CreditOn.cz500 - 10 000 Kč1 den - 2 měsíce
Creditstar1000 - 7000 Kč5 - 30 dnů
Viva Credit, s. r. o.500 - 20 000 Kč1 - 35 dnů
Zdroj: nebankovní společnosti

Vzhledem k tomu, že společnosti po vás budou požadovat vrácení dlužné částky v řádech dnů, maximálně však dvou měsíců (Credit air či CreditOn.cz) či čtyř měsíců (Provident), dobře si spočítejte výši půjčky, abyste v době splatnosti neměli problémy.

Sankce za nesplacení jsou tvrdé

Ve chvíli, kdy nedostojíte sjednaným podmínkám a půjčku nestihnete v předem smluveném termínu uhradit, připravte se na nemalé sankční pokuty, stejně tak na poplatky za prodloužení doby splatnosti.

Společnosti po vás budou požadovat jak smluvní pokuty, tak úhradu účelně vynaložených nákladů spojených se zasíláním upomínek, které se pohybují v řádech desítek, ale i stovek korun.

SpolečnostSazby za prodlení ve splácení
ProvidentUhrazení účelně vynaložených nákladů*, které v důsledku prodlení vzniknou (300 Kč za zaslanou upomínku, 1000 Kč za případné zahájení vymáhání dluhu), smluvní pokuta ve výši 0,1% denně z dlužné částky
KamaliÚčelně vynaložené náklady ke dni uzavření úvěrové smlouvy maximálně 100 Kč za měsíc vymáhání. Tato částka se může v budoucnu měnit podle reálných nákladů vstupujících do kalkulace. V případě opoždění se splácením o více než 29 dní účtována smluvní pokutu ve výši 3 % z dlužné jistiny úvěru, maximálně však 0,1% denně z dlužné částky.
ZaploSmluvní pokuta ve výši 0,1 % denně z dlužné z jistiny za každý den prodlení, úrok z prodlení v zákonem stanovené výši, poplatek za každou zaslanou písemnou upomínku 50 Kč (nejvýše tři zpoplatněné upomínky).
Credit airSmluvní pokuta ve výši 0,1 % denně z částky v prodlení, úrok z prodlení v zákonem stanovené výši, úhrada účelně vynaložených nákladů spojených s vymáháním pohledávky (zejména odesílání e-mailových a SMS zpráv, písemné upomínky, telefonická komunikace, administrativní činnost spojená s předáním případů externí inkasní agentuře a další) – od 100 do 500 Kč dle počtu dní po splatnosti.
Ferratum CreditPoplatek 250 Kč jako náhrada účelně vynaložených nákladů souvisejících s prodlením splátky, smluvní pokuta ve výši 0,1 % denně z částky v prodlení, úroky z prodlení, jejichž výše je stanovena právními předpisy a odpovídá výši repo sazby stanovené Českou národní bankou zvýšené o 8 procentních bodů.
Via SMSÚroky z prodlení v zákonné výši, smluvní poplatek 0,1% z dlužné částky za každý den prodlení a paušální poplatek za úhradu účelně vynaložených nákladů až 500 Kč týdně.
CreditOn.czSmluvní pokuta ve výši 0,1 % z jistiny za každý den prodlení, úrok z prodlení v zákonem stanovené výši, úhrada účelně vynaložených nákladů spojených s vymáháním pohledávky (zejména odesílání e-mailových a SMS zpráv, písemné upomínky, telefonická komunikace, administrativní činnost spojená s předáním případů externí inkasní agentuře a další) – od 100 do 500 Kč dle počtu dní po splatnosti.
CreditstarSmluvní pokuta ve výši 0,1% za každý den prodlení z částky (jistiny), ohledně níž je klient v prodlení, úhrada účelně vynaložených nákladů je stanovena na 200 Kč za každou písemnou upomínku nebo výzvu k zaplacení.
Viva Credit, s. r. o.Poplatek za SMS upomínku 70 Kč, poplatek za upomínku e-mailem 70 Kč, poplatek za telefonickou upomínku 250 Kč.
Zdroj: nebankovní společnosti; Poznámka: * Účelně vynaložené náklady jsou náklady spojené s upomínáním, které jsou vypočteny na základě skutečně provedených úkonů.

Anketa

Vzali jste si někdy půjčku od nebankovní společnosti?
Ano, jednou
8,1 %
Ano, několikrát
7,4 %
Ne
84,5 %
Celkem hlasovalo 1543 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám