Hlavní obsah

Na zloděje se připravte. Osm rad, jak snížit riziko vloupání do bytu či domu

Novinky, Barbora Buřínská

Hlavní sezóna letních dovolených klepe na dveře a pro zloděje začíná nejoblíbenější období v roce. Prázdné byty či domy si bohužel mnohdy o nezvané návštěvníky samy říkají. Abyste se jejich návštěvě vyhnuli, přinášíme několik užitečných rad, které vám pomohou riziko vykradení domu či bytu snížit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Každoročně se terčem bytových zlodějů stávají tisíce bytů a rodinných domů, přičemž škody dosahují stovek miliónů korun. Například v loňském roce bylo podle statistik Policie ČR vykradeno 4239 bytů a 5479 rodinných domů. Celková škoda v případě vykradených bytů dosáhla zhruba 194 miliónů korun a téměř 280 miliónů korun u rodinných domů.

Za první čtyři měsíce letošního roku navštívili zloději už 1483 bytů a 2365 rodinných domů. Způsobili celkovou škodu za zhruba 210 miliónů korun.

Co se týče bytů, zloději se nejčastěji zaměřují na Prahu (v roce 2012 bylo vykradeno 1578 bytů). V případě rodinných domů vede Středočeský kraj (v roce 2012 zloději vykradli 1340 domů).

I přesto, že jsou bytoví zloději velmi vynalézaví a schopní překonat i nemalé překážky, mnohdy jim majitelé nemovitostí svým nezodpovědným chováním sami nahrávají. Aby se i váš byt či dům nestal terčem nezvaných návštěvníků, držte se několika zásad.

Informace na Facebooku jsou tabu

Pro mnohé z Čechů se stalo samozřejmostí dělit se s přáteli na sociálních sítích o každou maličkost ze svého soukromí. Proto není nic neobvyklého pověsit na Facebook informaci, že se příštích 14 dní budete válet u moře. Ať už to děláte z jakéhokoliv důvodu – chcete se třeba pochlubit či informovat okolí, že nebudete po určitou dobu na síti –, vězte, že informace o vašem prázdném bytě se může snadno dostat i k někomu, komu udělá velkou radost.

Již delší dobu totiž Facebook slouží jako cenný zdroj informací pro bytové zloděje. Proto pokud nechcete na svůj prázdný byt či dům zbytečně upozorňovat, nesdělujte zde zprávy o termínu své dovolené. A pochopitelně to platí i pro vaše děti.

Hotovost a cenné věci do bytu nepatří

Velké částky v hotovosti rozhodně neschovávejte doma v šuplíku. Vložte je na účet v bance. Pokud vlastníte jakékoliv cenné věci (například drahé šperky, starožitnosti či cenné sbírky známek, mincí apod.), pro svůj klid je raději uložte do bezpečnostní schránky v bance.

V současné době se s nimi setkáte prakticky u všech větších bank (například u Komerční banky, České spořitelny, ČSOB, UniCredit Bank či Raiffeisenbank). Za roční pronájem zaplatíte podle velikosti schránky zhruba od dvou tisíc korun. Nezapomeňte i na pořízení fotek a seznamu cenností.

Dobře schovejte i klíčky od auta, nenechávejte je viset spolu s ostatními klíči na věšáku. Pokud máte v domácnosti drahé spotřebiče, pečlivě uschovejte i doklady o jejich koupi, pomocí nichž by je v případě krádeže bylo možné identifikovat, zároveň vám to usnadní i jednání s pojišťovnou.

Zapomeňte na klíče pod rohožkou

Před odjezdem na dovolenou pečlivě zamkněte všechny dveře i okna, která by mohla zlodějům posloužit pro vniknutí do domu. Nic nezkazíte tím, když okna opatříte bezpečnostní fólií a dveře zabezpečíte kvalitním bezpečnostním zámkem.

A rozhodně zapomeňte na známé skrýše klíčů – pod rohožkou, v květináči, za oknem a podobně. První, co zloději udělají, než se pokusí o násilné vniknutí, je, že zkontrolují právě tato místa.

Na vchod do domu musí být vidět

Pokud máte vstup do domu schovaný za vysokými keři, raději je odstraňte či prostříhejte. Nic nenahraje zloději tolik jako neviditelný vchod do domu, kde může nerušeně pracovat.

O dohled požádejte sousedy

Máte-li sousedy, kteří budou ochotní na dům či byt v době vaší nepřítomnosti dohlédnout, domluvte se s nimi, aby ho několikrát zkontrolovali. Nezapomeňte se domluvit i na tom, aby vám pravidelně vybírali poštovní schránku.

Na balkóně nechte viset prádlo

Po dobu nepřítomnosti v bytě se snažte co nejvíce dávat najevo, že není prázdný. Například může pomoci pověšené prádlo na balkóně. A pokud vám ho ochotná sousedka několikrát vymění, může tato maličkost zabránit vykradení bytu.

Vytáhněte rolety

Další z drobností, která by mohla zloděje odradit od návštěvy, jsou vytažené rolety či žaluzie na oknech i dveřích na terasu či balkón. Pokud budete mít okna kryta zataženými závěsy či roletami, dáváte zlodějům znamení, že byt je prázdný.

Zkuste zloděje oklamat

Aby zloději získali pocit, že v bytě či domě někdo je, můžete si po dobu dovolené nainstalovat doma pár vychytávek. Například si pořiďte elektrospínač, s jehož pomocí se občas rozsvítí světlo nebo zapne televize.

V bytě můžete také nainstalovat takzvaný simulátor běžící televize, který po určitou dobu po setmění vydává světlo podobné běžící televizi a budí tak zdání, že ji v pokoji sledujete.

Dobrou službu udělají i nainstalované kamery či sirény. V mnoha případech stačí jejich makety.

Počty krádeží vloupáním do bytů a rodinných domů v roce 2012
KrajBytyRodinné domy
Hlavní město Praha1578473
Středočeský2531340
Jihočeský164232
Plzeňský306304
Ústecký445417
Královéhradecký66247
Jihomoravský380596
Moravskoslezský534670
Olomoucký100219
Zlínský49146
Vysočina50210
Pardubický75209
Liberecký144290
Karlovarský95126
Celkem42395479
Zdroj informací: Policie ČR

Anketa

Vykradli vám už někdy byt či dům?
Ano
37,8 %
Ne
62,2 %
Celkem hlasovalo 6170 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám