Hlavní obsah

Na vícegenerační bydlení jsou Češi ochotní přistoupit, pětina by bydlela i s tchyní

Novinky, bab

Každý osmý Čech bydlí s někým, kdo nepatří do jeho nejužší rodiny. Společná domácnost s příbuznými se také nepříčí dvěma třetinám Čechů, kteří vícegeneračně v současnosti nebydlí. Nejčastěji by byli ochotni bydlet s vlastními rodiči, pětina by to zvládla i s rodiči partnera.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Nedostatek vlastního bydlení před koronakrizí přiměl celkem 13 procent Čechů k soužití s širší rodinou, ukázal průzkum agentury Ipsos pro Wüstenrot ze Skupiny Moneta.

Nejčastěji lidé žili s vlastními rodiči (52 procent) či naopak s již dospělými dětmi (32 procent). Češi ve společné domácnosti ale bydleli i s prarodiči či vnoučaty.

Drahé byty nutí mladé zůstat u rodičů

Finance

„Vícegenerační bydlení je jedním ze způsobů, jakým Češi před nouzovým stavem reagovali na chybějící byty. Ve většině případů se přitom jednalo o trvalé řešení. Realitní trh se ale během posledních několika měsíců razantně proměnil a zpřístupnil řadu obytných prostor, které byly určené pro krátkodobé pronájmy zejména turistům. Vlastní bydlení by tak nyní mělo být přístupnější,“ uvedla Zuzana Filipová ze Skupiny Moneta.

Když společně, tak s rodiči

Dva ze tří oslovených Čechů si dokážou představit, že by v případě nutnosti bydleli s někým z příbuzenstva. Nejčastěji - ve dvou pětinách - případů by se jednalo o vlastní rodiče. Pětina by byla ochotna bydlet i s rodiči svého partnera či partnerky.

„Asi není překvapením, že muži jsou společnému bydlení s rodiči druhého partnera otevřenější než ženy. Projevuje se zde stereotypní nesoulad mezi generacemi, zejména mezi snachou a tchyní, který muži v takové míře neřeší,“ doplnila Filipová.

Stát by měl lidem pomoci s bydlením, míní většina Čechů

Finance

Na ochotě bydlet s lidmi mimo nejužší rodinu se podle výsledků průzkumu odráží i věk. Nejvíce nakloněni společnému bydlení jsou mladí lidé, s rostoucími lety tato ochota klesá.

„Mladí lidé jsou přizpůsobiví a do té doby, než mají vlastní rodinu, mají i menší nároky a očekávání od bydlení. Naopak starší generace si bydlení přizpůsobila, často i zaplatila hypotékou, a další člen domácnosti by jí přinesl nová omezení,“ dodala Filipová.

Zcela proti sdílení bytu či domu jsou tak více než dvě pětiny lidí nad 55 let, ale jen 14 procent mladých mezi 18 a 26 lety.

Rodiče jsou ochotni mladým pomoci

Někteří rodiče jsou ochotni svým potomkům se získáním vlastního bydlení pomoci. Tři pětiny jsou ochotny dětem na koupi či stavbu nebo rekonstrukci půjčit peníze.

Více než dvě pětiny mladých získají byt s pomocí rodičů

Finance

V případě potřeby by dvě pětiny oslovených rodičů byly ochotny za hypotéku dětem ručit vlastní nemovitostí, případně by si s nimi vzali společnou hypotéku nebo si dokonce sami na bydlení pro další generaci půjčili. Řada rodičů navíc pomáhá dětem tím, že jim spoří na bydlení na stavebním spoření.

Sen o bydlení hatí mladým nízké úspory

Finance

Anketa

Byli byste ochotní bydlet s tchyní nebo tchánem?
Ano, nevadilo by mi to.
12,6 %
Ano, už tak bydlím(e).
6,3 %
Ne, to by mi vadilo.
81,1 %
Celkem hlasovalo 4830 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Drahé byty nutí mladé zůstat u rodičů

Mladé Čechy komfort tzv. mamahotelu neláká. Naprostá většina se chce osamostatnit do 25 let. Současná situace na trhu s bydlením jim však jejich plány hatí. Na...

Výběr článků

Načítám