Hlavní obsah

Muže za živitele rodiny považují pouze čtyři Češi ze sta

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mužská role v rodině byla odjakživa jasná, muž byl její hlavou a na jeho bedrech spočívala povinnost rodinu uživit. Dnes už to ale neplatí. Role muže jako živitele rodiny se oslabuje, o její důležitosti je přesvědčen pouze každý pětadvacátý Čech.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK pro společnost KRUK Česká a Slovenská republika.

Každý druhý Čech se domnívá, že by za dodržování dobré finanční situace rodiny měli být zodpovědní všichni členové domácnosti, kteří mají finanční příjmy. Tedy nejen manželé či partneři, ale také jejich dospělé pracující děti. Tento názor zastávají především ženy a vysokoškolsky vzdělaní lidé.

Dvě pětiny lidí zastávají názor, že za finanční situaci rodiny by měli být zodpovědní především oba manželé či partneři. O finanční zodpovědnosti pouze jednoho partnera, tedy muže či ženy, je přesvědčena pouze desetina lidí. Větší odpovědnost přitom přisuzují ženy ženám a muži naopak mužům.

Tři pětiny Čechů mluví s partnerem o svých financích

Přestože by měla mít zodpovědnost za finanční situaci celá domácnost, mnoho Čechů se svým blízkým se svou finanční situací nesvěřuje. O svých příjmech, výdajích a závazcích informují svého manžela či manželku necelé tři pětiny Čechů a v případě partnera či partnerky pouze čtvrtina lidí.

Také v případě rodičů a dětí v dospělém věku je informovanost nízká. Své děti informuje o finanční situaci pouze třetina rodičů, stejně tak třetina dětí se svěřuje rodičům se stavem svých financí.

Přiznání dluhů sobě i své rodině je velmi těžký, nicméně důležitý krok

„Převážná většina lidí (90 procent) se obecně domnívá, že by si lidé měli o své finanční situaci říkat a případné problémy řešit společně. Realita je ale bohužel opačná, jak také ukázaly výsledky průzkumu. Právě rodina je přitom institucí, která může člověku s jeho problémy nejčastěji pomoci, a to nejen finančně, ale zejména po psychické stránce,“ uvedla Markéta Fixová ze společnosti KRUK, která se zabývá správou pohledávek.

Dluhy většinou nemají vliv na rodinné vztahy

Pro většinu Čechů by přiznání špatné finanční situace jejich blízkého nemělo na rodinné vztahy negativní vliv. Pro zhruba každého druhého člověka by rodinné vztahy v případě přiznání dluhu zůstaly stejné.

Pro tři z deseti oslovených by vzniklá situace naopak rodinné vztahy posílila. Negativně by dluhy ovlivnily rodinné vztahy pouze v případě každého pátého člověka.

„Přiznání dluhů sobě i své rodině je velmi těžký, nicméně důležitý krok. Vzniklá situace je pro zadluženou osobu ve většině případů velmi psychicky náročná. Je tak důležité, aby se rodina s danou situací co nejrychleji vyrovnala a zadluženou osobu podpořila nejen finančně, ale hlavně psychicky v její snaze finanční problémy řešit,“ dodala Fixová.

Anketa

Svěřujete se svým blízkým se svou finanční situací?
Ano
26,5 %
Ne
73,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2815 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Půjčky nesplácí 290 tisíc Čechů

Půjčky a úvěry nesplácí celkem 290 tisíc Čechů. Splátku bance nebo úvěrové společnosti tito dlužníci neposlali již více než tři měsíce a úvěr jim byl tzv....

Výběr článků

Načítám