Hlavní obsah

Každý druhý Čech má půjčené peníze, dluží hlavně na úvěrech na bydlení

Zhruba polovina lidí splácí v současné době nějaký úvěr či půjčku. Půjčené peníze používají především na financování bydlení. Hypoteční úvěry a úvěry ze stavebního spoření představují totiž třetinu z aktuálně využívaných úvěrových produktů.

Foto: Martin Havelka, Novinky

TOP 5 nejvyužívanějších typů úvěrů

Článek

„Nejčastěji jsou zadlužení lidé ve věku 35 až 44 let, v této kategorii má alespoň jednu půjčku přes 60 procent oslovených. Naopak nejméně dluhů má věková skupina nad 45 let, minimálně jeden úvěr má 39 procent z nich,” upřesnila Klára Hoffmann ze společnosti Nielsen Admosphere, která průzkum mezi českou internetovou populací realizovala.

Průzkum také ukázala, že častěji jsou zadluženi lidé žijící na vesnici než lidé z velkých měst. Půjčené peníze má také více mužů než žen (50 procent oproti 41 procentům).

Pětina splácí hypotéku

Úvěry na bydlení zatěžují Čechy nejvíce. Každý pátý oslovený splácí hypoteční úvěr, každý osmý pak úvěr ze stavebního spoření.

Hypotéku nejčastěji využívají lidé ve věku 35 až 44 let, v průzkumu ji uvedla více než třetina z nich.

Spotřebitelský úvěr v současné době splácí zhruba každý šestý respondent.

Naprostá většina oslovených (osm z deseti) však nepřipouští, že by v blízké budoucnosti plánovala další zadlužování. „Vzít si půjčku nepotřebují, dokáží vystačit s tím, co mají,” zmínilo 85 procent lidí.

Zpřísnění hypoték vadí hlavně lidem z měst

Od října 2018 platí přísnější podmínky pro poskytování hypoték. Nejen, že banky lidem půjčí jen, když mají na pořízení bydlení i vlastní úspory, zároveň vyžadují, aby výše zadlužení i měsíčních splátek vyhovovala podmínkám nastaveným Českou národní bankou.

Daná pravidla mnoha lidem cestu k hypotéce podstatně ztížila. V průzkumu se dvě pětiny lidí k nim staví negativně a nesouhlasí s nimi. Proti novým nařízením jsou především lidé z velkých měst, kde jsou ceny bytů vyšší - se zpřísněním nesouhlasí polovina z nich. S novými podmínkami pak souhlasí čtvrtina oslovených.

Zpřísňování podmínek pro získání hypotéky má dlouhodobě vliv na postup při jejím zřizování. Aktuálně se k tomu ve výzkumu přihlásila více než pětina respondentů, kteří hypotéku mají. V největším počtu případů se rozhodli urychlit koupi nemovitosti, aby se novým podmínkám vyhnuli. Více než čtyři pětiny lidí s hypotečním úvěrem však zpřísňování hypoték nijak neovlivnilo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám