Hlavní obsah

Jedete do Chorvatska? A víte, jak nejlépe sehnat kuny?

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Do Chorvatska na dovolenou vyráží letos až o 15 procent více Čechů než v loňském roce. Pocítily to dokonce i některé banky, které na svých pobočkách registrují zvýšený zájem lidí o chorvatskou měnu. Ovšem ne všechny vycházejí svým klientům vstříc. Nejenže chorvatské kuny pro směnu nenabízejí, ale i více než stokorunovou částkou zpoplatňují výběr z bankomatu v místě pobytu.

Foto: Profimedia.cz

Chorvatskou měnu pořídíte zhruba za 3,50 koruny za jednu chorvatskou kunu.

Článek

Banky, které vám na pobočkách vymění koruny za chorvatské kuny (kurz deviza–prodej se pohybuje kolem 3,50 koruny za kunu) uvádějí, že jsou i přes velký zájem o tuto měnu připraveny na nápor zájemců.

Kuny získáte jen u některých bank

„V letních měsících je každoročně zvýšený zájem o chorvatské kuny, směnárny na pobočkách jich proto mají k dispozici dostatečné množství. Na začátku letošní letní sezóny evidujeme stoprocentní nárůst objemu vyplacené hotovosti v chorvatské měně,“ uvedl pro Právo Petr Plocek z UniCredit Bank.

Chorvatské kuny jsou po euru nejčastěji žádanou cizí měnou i mezi klienty České spořitelny. „Česká spořitelna po celé léto od 1. června do 30. září 2013 nabízí svým klientům na pobočkách výběr cizí měny z jejich Osobního či jiného sporožirového účtu vedeného v korunách zcela zdarma. Za výměnu cizí měny tak ušetří minimálně 50 korun, při větších výběrech však mohou ušetřit i daleko více,“ zmínil pro Právo Marek Pšeničný z České spořitelny.

O chorvatskou měnu rozšířila od letošního května svůj kurzovní lístek i Komerční banka. Směnit koruny za kuny můžete také na pobočkách Raiffeisenbank. Obě banky potvrzují jejich dostatek. Naopak na přepážkách ČSOB či GE Money Bank zájemci o hotovost v chorvatských kunách nepochodí. Banky je totiž nenabízejí.

Výběr z bankomatu za pár i za více než sto korun

Značné rozdíly zaznamenají klienti tuzemských bank i při výběru hotovosti z bankomatu v Chorvatsku. Zatímco někteří za něj nezaplatí ani korunu nebo jen několik korun, jiné přijde i na stokoruny podle toho, jak vysokou částku vyberou.

Nejlépe jsou na tom klienti Raiffeisenbank se zřízeným účtem eKonto Komplet, kteří mají všechny výběry z bankomatů v jakékoli zemi neomezeně zdarma. Stejné podmínky jako při výběru z bankomatu své banky v tuzemsku mají v Chorvatsku i klienti UniCredit Bank a České spořitelny, pokud zvolí bankomat banky patřící do stejné finanční skupiny.

Například skupinu UniCredit zastupuje banka Zagrebačka, která spravuje finance každého čtvrtého Chorvata. Jde o největší banku v zemi s 840 bankomaty a 132 pobočkami. Pokud tedy pro výběr z bankomatu zvolí klient UniCredit Bank tuto banku, přijde ho výběr na pět korun (poplatek ve stejné výši jako v Česku).

Česká spořitelna, člen skupiny Erste Group, má v Chorvatsku partnerskou banku se 149 pobočkami a 659 bankomaty. „Vzhledem k tomu, že Chorvatsko patří mezi země, kde působí skupina Erste Group, klienty České spořitelny bude stát výběr z bankomatu pouze šest korun,“ uvedl pro Právo Marek Pšeničný.

Pokud ale klienti UniCredit či České spořitelny zvolí pro výběr jinou než partnerskou banku, poplatek je přijde na 100 korun + 0,5 procenta z vybírané částky (UniCredit Bank), respektive na 125 korun (Česká spořitelna).

Klienti ČSOB zaplatí vždy za výběr debetní kartou 80 korun + 0,5 procenta z vybírané částky (kreditní karta – 80 korun + 1,5 procenta z vybírané částky), klienty Komerční banky výběr z bankomatu přijde na 1 procento z částky, minimálně však 100 korun, a klienti GE Money Bank se musí připravit na 100 korun + 0,5 procenta z vybírané částky (kreditní karta – 100 korun + 1 procento z vybírané částky).

Klienti MasterCard a Ery mají levnější potraviny

Po oba prázdninové měsíce mohou majitelé karet MasterCard a klienti Ery Poštovní spořitelny nakupovat za akční ceny v nejlepších chorvatských supermarketech Konzum.

„Chorvatsko je dlouhodobě a pravidelně navštěvovanou letní destinací mnoha českých rodin. Klienti ČSOB a Ery tam standardně během července a srpna utratí platebními kartami zhruba 130 miliónů korun,“ uvedl Jan Doubek z Ery.

„I proto, že někteří turisté potraviny nakupují v tamních řetězcích, domluvili jsme spolupráci s jedničkou mezi chorvatskými supermarkety, sítí Konzum. Držitelé karet MasterCard včetně klientů Ery tak budou moci po předložení slevových kupónů nakupovat výhodněji vybrané potraviny,“ dodala Tereza Janková z MasterCard.

Slevové kupóny si klienti mohou vyzvednout v Era finančních centrech a na specializovaných bankovních přepážkách na České poště, případně si mohou stáhnout PDF formát kupónů na webových stránkách banky.

Anketa

Jak řešíte placení na zahraniční dovolené?
Platím jen bankovkami, které si přivezu už z domova.
36,6 %
Tak napůl, mám s sebou hotovost vyměněnou ještě v Česku, platím ale i kartou a občas si vyberu z bankomatu.
27,8 %
Mám sice pár bankovek vyměněných z domova, ale platím především kartou nebo si až na místě vyberu peníze z bankomatu.
12,3 %
Do zahraničí na dovolené nejezdím.
23,3 %
Celkem hlasovalo 4475 čtenářů.

Reklama

Související články

Chorvaté v ulicích oslavují vstup země do EU

Chorvaté v ulicích oslavují vstup země do Evropské unie. Někdejší jugoslávská republika se k evropskému bloku oficiálně připojí úderem půlnoci. Oslavy, jak...

Výběr článků

Načítám