Hlavní obsah

Hypotéky zlevňují, ale hůř se získávají

Právo, Jindřich Ginter

Hypotéky letos zlevňují, jejich sazby padají i pod dvě procenta. Čechy to láká, ale na druhou stranu podmínky pro jejich získání banky zpřísňují. Sice to nevytrubují do světa, ale ti, kteří hypotéky vyřizují, potvrzují, že banky neuznávají všechny příjmy žadatelů, vyžadují i dodatečné zajišťování, které něco stojí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Banky si nechávají větší zadní vrátka pro horší časy.

„Ne všechny na první pohled levné sazby jsou pro klienty tak výhodné, jak na první pohled vypadají. Často bývají spojeny s povinností sjednání rizikové smlouvy, pojištění nemovitosti či uzavření dalších finančních produktů,“ potvrdila Právu nezávislá hypoteční poradkyně Zuzana Kordačová.

Karanténa krátí žadatelům bonitu

Při výběru úvěrující banky doporučuje nedívat se pouze na sazbu, ale na výši splátky a vyhodnotit i všechny související náklady.

„Protiváhou pěkných úrokových sazeb je zpřísnění podmínek pro posuzování bonity, tedy schopnosti klienta splácet,“ upozornila Kordačová.

Některé banky podle ní nyní neberou v potaz nebo krátí uznatelné příjmy lidí z oborů ovlivněných opatřeními proti nákaze (např. cestovní ruch, pohostinství, sportovci). Neuznávají také celé příjmy klientů, kteří aktuálně pobírají náhradu mzdy díky uzavření provozovny z důvodu opatření nebo karantény.

Hypotéky teď nejsou pro každého

Finance

„Vlastní bydlení nebo byt na investici je jistě lákavá představa, nicméně je třeba zamyslet se nad možnostmi hypotéku splácet po celou dobu jejího trvání, a především tvořit si rezervu pro nenadálé situace i pro možná období, kdy se splátky zvýší a ceny nemovitostí případně poklesnou,“ uvedla Kordačová.

K poklesu cen i o více než dvacet procent došlo například v reakci na ekonomickou krizi v roce 2008. A v prvním desetiletí nového milénia byly také běžné hypoteční sazby kolem pěti i sedmi procent, nikoliv kolem dvou procent jako dnes.

Zájem lidí o hypotéky žene trh k rekordním číslům

Finance

Více než dvojnásobné sazby proti současnosti si přitom řada lidí dnes už ani nedokáže představit. Rozdíl ve splátce je ale obrovský. U splátky kolem sedmi tisíc měsíčně pak takové zvýšení ceny hypotéky po skončení fixace může znamenat nárůst o tisíce korun měsíčně. Zatím ale k zdražování peněz, tím k omezení poptávky po nemovitostech, a tedy i k následnému zlevňování nemovitostí nedochází.

„Samotné nás překvapuje, že nejen ve městech, ale i v regionech je řada hospodářů, kteří nemají problém za rodinu investovat pět, sedm milionů korun do nákupu většího rodinného domu nebo chalupy či areálu k podnikání. Mnozí lidé mají stále slušné úspory, a to nejen ve městech,“ řekl neoficiálně Právu interní posuzovatel hypotečních žádostí jedné z největších tuzemských bank.

Nižším cenám bytů brání levné hypotéky

Finance

Z oficiálních vyjádření bank zatím nevyplývá, že by se něco na rozjetém vlaku „levné hypotéky, zdražující nemovitosti“ v dohledné době měnilo.

Rozjetý vlak. Brzda příští rok?

„Ceny nemovitostí proti očekávání řady odborníků a čekatelů na koupi prostě neklesly a neklesají. Spíše naopak. Kromě toho se staví méně bytů, což trh vnímá tak, že ceny půjdou nahoru. V momentě nákupu se cena bytu nebo domu zdá naprosto nesmyslně drahá. A za pár let už je vidět, že to byla dobrá investice,“ shrnul Vladimír Staňura z České bankovní asociace.

Počátkem října zlevnily hypotéky ČSOB a Hypoteční banka, v polovině měsíce pak Česká spořitelna. Sazby minulý měsíc snížily třeba i Raiffeisenbank, Fio banka a Air Bank.

Již osm bank na českém trhu tak nabídlo na pětileté fixaci hypotéku se sazbou nižší dvou procent. Jenže, jak ukazuje praxe, sazba není vše, co je třeba do ceny hypotéky počítat.

Nejlevnější sazby hypoték (v %, pětileté fixace)
Fio banka1,58
mBank1,64
UniCredit Bank1,69
Sberbank1,89
Air Bank, Creditas, Equa bank, Moneta1,99
Pozn.: údaje k 3. listopadu 2020

Reklama

Související témata:

Související články

Hypotéky už půl roku zlevňují

Zájem o hypotéky v Česku neklesá, naopak, minulý měsíc byl pátým nejúspěšnějším v historii. Hypotéky přitom i nadále zlevňují, průměrná úroková sazba podle...

Nižším cenám bytů brání levné hypotéky

Prodej nemovitostí v Česku zpomaluje, avšak jen mírně. Výraznějšímu poklesu cen pak brání levné hypotéky. Cena za metr čtvereční sice v září poklesla, ale...

Nový odklad splátek už se škraloupem

Plošné splátkové moratorium sice na konci října skončilo, klienti v nesnázích však opět mohou o odklad splátek úvěru požádat. Banky jejich žádosti řeší...

Výběr článků

Načítám