Hlavní obsah

Finanční poradna: Tipy, jak ušetřit v topné sezoně

Teplé dny jsou za námi, topná sezona před námi. Na podzim a v zimě oproti jarním či letním měsícům lidé víc svítí i topí a s tím jsou spojené i zvýšené náklady, se kterými se musí rodinný rozpočet v mnoha domácnostech vypořádat. Není tedy na škodu dodržovat pár rad, které vám pomohou na energiích ušetřit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Článek

Změna se někdy vyplatí

Jednou z možností, jak na platbách za energie ušetřit, je změna dodavatele. Rozhodně se tedy vyplatí se na trhu porozhlédnout a případně si nechat spočítat, jaké náklady za energie by vás u konkurence čekaly. Přestože řada obchodníků svým zákazníkům zejména elektřinu zdražila, stále můžete najít výhodnějšího dodavatele, se kterým lze za energie významně ušetřit.

Tropy něco stojí

V mnoha českých domácnostech se často topí víc, než je ekonomicky únosné. Každý stupeň tepla navíc něco stojí. „Jestliže snížíme teplotu v přetopené místnosti jen o jeden stupeň, dojde ke snížení spotřeby energie až o šest procent,“ upozornil Libor Holub ze společnosti Bohemia Energy.

Navíc není třeba, abyste měli teplotu v každé místnosti stejnou, měli byste ji přizpůsobit podle toho, k čemu jsou jednotlivé místnosti určeny. Například v obývacím pokoji by měla stačit teplota kolem 21 °C, v ložnici pak 16 až 18 °C. Vyšší teplotu kolem 24 °C odborníci doporučují udržovat v koupelně. Na druhou stranu v chodbách a na schodišti postačí teplota do 15 °C.

I radiátory potřebují údržbu 

Radiátory je před zimou vhodné zbavit prachu a očistit. V žádném případě je nezakrývejte různými ochrannými kryty nebo nábytkem ani na nich nesušte prádlo.

Co byste neměli podcenit, je pravidelné odvzdušňování, ideálně jednou za tři měsíce. Místnost se jinak nebude dostatečně prohřívat a vy budete mít pocit, že stále topíte málo.

Vyzkoušejte reflexní fólii

Pár korun vám ušetří i malá vychytávka v podobě reflexní fólie. Stačí ji umístit za topné těleso. Bude odrážet teplo zpět do místnosti a zabrání tak tepelným ztrátám.

Utěsněte, co se dá

Pokud vám okny či vstupními nebo balkonovými dveřmi profukuje, vyplatí se vám opatřit je těsněním. Také můžete na okna pověsit závěsy, ovšem pozor, aby nezakrývaly i topení.

Časté vypínání topení se nevyplácí

Lidé také často dělají tu chybu, že topení vypnou, když z domova odejdou. Při vyúčtování energií se pak diví, že se jim ale spotřeba energie nijak nesnížila. Podle doporučení Libora Holuba je vhodné při odchodu z domova teplotu v domácnosti pouze snížit, ale ne úplně vypnout. Jestliže necháte byt vychladnout, o to více pak energie spotřebujete, abyste jej opět vytopili na komfortní teplotu.

I v zimě větrejte

Ani v zimě nezapomínejte na pravidelné větrání, které je důležité pro udržení správného klimatu v místnostech. Stačí krátké, ale intenzivní větrání, nebojte se udělat i průvan.

Pokud byste větrali jen na větračku, ale delší dobu, zdi by se ochladily a museli byste celou místnost v podstatě vytápět znova. Úspory na vytápění přinese i udržení relativní vlhkosti vzduchu, která by se měla pohybovat kolem 40 procent. Pokud je příliš nízká, mají lidé pocit, že si musí přitopit.

Zkuste teplo od podlahy

Ušetřit můžete i tím, pořídíte-li si podlahové vytápění. Díky němu může být teplota o dva až tři stupně nižší než při klasickém vytápění, což přinese až 15procentní úsporu nákladů.

Investujte do nového kotle

Výměna starého kotle za nový zpravidla znamená vyšší účinnost, a tedy nižší spotřebu paliva. U náhrady starých kotlů na pevná paliva se nabízí i využití tzv. kotlíkových dotací. Celkové náklady na vytápění se podle druhu paliva a typu zdroje mohou lišit až o 40 procent.

Startují poslední kotlíkové dotace

Finance

S údržbou plynového kotle neotálejte

Finance

Anketa

Jaká teplota v místnosti je pro vás v zimě komfortní?
Do 20 stupňů
9,4 %
20 až 22 stupňů
50 %
22 až 24 stupňů
34,4 %
Více než 24 stupňů
6,2 %
Celkem hlasovalo 1475 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám