Hlavní obsah

Finanční poradna: Nájemník má právo mít v bytě trvalý pobyt

Každý občan může mít jen jedno místo trvalého pobytu. Pokud si nájemce bude chtít zřídit trvalý pobyt v bytě či domě, který si pronajímá, majitel nemovitosti mu v tom nesmí bránit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Na redakci se čas od času obracejí čtenáři s dotazy týkajícími se nájemního bydlení. Jedním typů dotazů je i to, zda je možné, aby si nájemce v pronajatém bytě zřídil trvalý pobyt.

„Pronajal jsem svůj byt na dobu určitou, na dva roky, než dostuduje můj syn, který by měl v něm pak bydlet. Nájemník se na mě obrátil s žádostí, abych vyslovil souhlas s tím, že bude mít na adrese tohoto bytu po dobu nájmu trvalé bydliště,” napsal čtenář.

Jak dále uvedl, má však obavy, že po uplynutí doby sjednaného pronájmu se nájemce z bytu neodhlásí. „Bojím se, že z titulu evidovaného bydliště by si mohl nárokovat možnost dalšího užívání bytu, nebo by mně mohly třeba nastat problémy s exekutory, pokud by se zadlužil,” dále uvedl.

Právník: Požadavek nájemníka je oprávněný

K problematice trvalého pobytu v nájemním bytě se vyjádřil právník Jan Dubenský, který uvedl, že požadavek nájemníka, aby bylo evidováno místo trvalého pobytu v pronajatém bytě, je naprosto oprávněný a pochopitelný, a pronajímatel mu v tom nemůže bránit.

„Současný platný právní řád již nezná pojem trvalé bydliště, ale místo trvalého pobytu, což upravuje zákon č. 133/2000 Sb. o evidenci obyvatel a rodných číslech, ve znění pozdějších předpisů. Vyjadřuje adresu pobytu občana v ČR, která je vedena v registru obyvatel,” uvedl Dubenský.

„Podle tohoto zákona může mít každý jen jedno místo trvalého pobytu (bývalé přechodné bydliště už neexistuje), a to v objektu, který je označen číslem popisným nebo evidenčním, popřípadě orientačním číslem za podmínky, že je určen pro bydlení, ubytování nebo individuální rekreaci,” dodal.

Nájem bytu na dobu určitou má své plusy i mínusy. Víte jaké?

Finance

Nájemník v takovém případě musí na ohlašovně obecního úřadu v místě nového trvalého pobytu vyplnit příslušný formulář a doložit vlastnictví bytu nebo domu, nebo doložit oprávněnost užívání bytu. K tomu předloží úředně ověřené písemné potvrzení oprávněné osoby (v daném případě vlastníka bytu, který jej pronajímá) o souhlasu s ohlášením změny místa trvalého pobytu. Potvrzení se nevyžaduje v případě, že oprávněná osoba potvrdí osobně souhlas na přihlašovacím tiskopisu k trvalému pobytu před zaměstnancem ohlašovny.

„V žádném případě se nemusíte obávat toho, že samotný fakt přihlášení k trvalému pobytu zakládá jiná práva. To vyjadřují výslovná slova zákona, že z přihlášení občana k trvalému pobytu nevyplývají žádná práva k objektu ani k vlastníkovi nemovitosti,” upozornil Dubenský.

Zároveň doplnil, že v případě, kdy by se nájemník po skončení nájmu a odstěhování z bytu nepřihlásil k trvalému pobytu jinde, má vlastník nemovitosti právo žádat na ohlašovně, aby rozhodli o zrušení údaje o místě trvalého pobytu.

„Doložil byste, že zaniklo užívací právo občana k objektu. Je-li údaj o místě trvalého pobytu úředně zrušen, je pak místem jeho trvalého pobytu sídlo ohlašovny, v jejímž územním obvodu byl občanovi trvalý pobyt úředně zrušen,” dodal Dubenský.

Reklama

Související články

Zdražování bytů se s krizí zastaví

Ceny rezidenčních nemovitostí zrychlily letos ještě před vypuknutím koronavirové krize svůj růst, nyní se ale kvůli nízké poptávce dá po dlouhé době očekávat...

Zmrazené nájemné bytů zřejmě končí

Ministerstvo financí navrhne zrušit mimořádné opatření, kterým vláda 23. dubna zmrazila nájemné bytů. Podle úřadu už nehrozí zneužití postavení pronajímatele....

Výběr článků

Načítám