Hlavní obsah

Finanční poradna: Jak správně pojistit auto a co dělat v případě nehody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blíží se podzimní plískanice, během nichž dochází častěji i k různým dopravním nehodám. I proto je nejvyšší čas zkontrolovat, zda máte správně sjednané pojištění vašeho vozu či si připomenout, jak v případě autonehody, ale i srážky se zvěří postupovat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Povinné ručení (resp. pojištění odpovědnosti za újmu způsobenou provozem vozidla) musí mít ze zákona sjednáno každý majitel auta. Aby ale bylo vaše vozidlo pojištěno pro všechny nečekané situace, měli byste si sjednat i havarijní pojištění. Povinné ručení v případě nehody pokrývá škody, které řidič vozem způsobí na majetku či zdraví ostatních.

Škody z nehod rostou, zdražují povinné ručení

Finance

Havarijní pojištění pak kryje škody způsobené na vašem autě - ať už vámi samotnými, tak i ostatními účastníky provozu – a zároveň i případné odcizení vozu.

Výše pojistného se odvíjí kromě jiného od ceny automobilu, která je obvykle i pojistnou částkou. Je ale třeba mít na paměti, že hodnota vozu se už po čtyřech letech od jeho výroby může až o desítky procent snížit. Pojištění je proto třeba pravidelně aktualizovat.

„Základním parametrem pro výběr povinného ručení je ale v každém případě limit krytí v případě pojistné události. Jeho dolní hranice je stanovena zákonem na 35 milionů korun, ale samozřejmě čím vyšší limit je, tím výhodnější pro majitele vozu pojištění bude. Havarijní pojištění se pak doporučuje vybírat podle rozsahu krytí (havárie, živelní událost, odcizení, vandalismus či všechno dohromady) a také podle druhu spoluúčasti, tedy podle toho, do jaké výše se budete muset podílet na financování pojistné události. Spoluúčast se zpravidla pohybuje mezi 0 a 20 procenty, a čím nižší tedy je, tím výhodnější je pro pojištěného (ale pojistné je pak samozřejmě vyšší),” doplnil Tomáš Smolík z pojišťovny právní ochrany D.A.S.

Na havarijních pojistkách Češi přeplácejí tisíce korun ročně, smlouvy totiž neaktualizují

Finance

Bourali jste? Jaké kroky jsou potřeba

V případě dopravní nehody je pochopitelně nejprve třeba zajistit bezpečnost. Z právního hlediska se ale situace liší dle toho, zda je nutné k nehodě zavolat Policii ČR, nebo ne. Pokud dojde ke škodě na zdraví, dále pak věcné škodě na některém z vozidel vyšší než 100 tisíc korun či škodě způsobené třetí osobě (neplatí ale v případě leasingu apod.), zavolat policii musíte.

V případě, že tato povinnost odpadá, jste ale povinni sepsat záznam o nehodě a v každém případě samozřejmě kontaktovat pojišťovnu, se kterou máte sjednáno povinné ručení.

„Pokud nehodu neřeší Policie ČR, která o ní vydá protokol, je možné využít například standardizovaného euroformuláře, tzv. Evropského záznamu o dopravní nehodě, který svými kolonkami nasměruje řidiče k jeho kompletnímu vyplnění. Pokud ale tiskopis zrovna nemáte po ruce, v krajním případě lze oznámení sepsat i na čistý list papíru, i tento záznam ale musí obsahovat identifikaci místa a času dopravní nehody, jejích účastníků a vozidel, její příčiny, průběhu a následků, a který všichni účastníci nehody podepíší,” upozornil Smolík.

Ať už jste ale nehodu zavinili, nebo ne, ještě před jejím oficiálním nahlášením je důležité zajistit všechny patřičné důkazy o nehodě, a to přímo na místě, kde k ní došlo. Detailní zdokumentování situace vám tak může v budoucnu ušetřit mnoho případných komplikací.

Chuť podvést pojišťovnu mají nejčastěji motoristé

Finance

Také v případě, že budete opravu poškozeného vozu řešit s pojišťovnou, u níž máte sjednané havarijní pojištění, je vhodné s tím začít ještě na místě nehody. Naprostým základem při vyjednávání s pojišťovnou (případně i s policií), je v tomto případě úplnost, pravdivost a srozumitelnost všech údajů. Jakákoliv snaha o jejich upravení se vám nemusí v budoucnu vyplatit.

Na podzim jsou časté i srážky se zvěří

Srážky se zvěří patří mezi časté dopravní nehody, a to zvláště na podzim v ranních a večerních hodinách.

Následky nehody způsobené srážkou se zvěří je možné si pojistit, například sjednáním připojištění k povinnému ručení, zároveň může být i složkou havarijního pojištění.

Pět základníck kroků, pokud srazíte lesní zvěř
1. Upozorněte na místo nehody výstražným trojúhelníkem a pohybujte se po něm v reflexní vestě.
2. I v případě sebemenší škody přivolejte policii. Jedná se toiž o vaši zákonnou povinnost, každé zvíře někomu patří, např. mysliveckému sdružení, a jde tedy o škodu třetí osobě. Nahlášení střetu se zvěří policii bývá i podmínkou k plnění pojištění.
3. Kontaktujte asistenční službu vaší pojišťovny.
4. Vše poctivě zdokumentujte, stejně jako v případě srážky dvou aut.
5. Se sraženou zvěří zbytečně nemanipulujte a počkejte na příjezd policie.

Střetů se zvěří každoročně přibývá, škody v průměru dosahují desítek tisíc korun

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám