Hlavní obsah

Ceny chat a chalup strmě rostou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pandemie koronaviru značně omezila cestování, především pak do zahraničí. Češi se proto začali ve větší míře poohlížet po možnostech, jak trávit volno v tuzemsku. Šťastní majitelé chalup mají vystaráno, ti méně šťastní musí počítat s tím, že kvůli výrazné poptávce po rekreačních nemovitostech budou nuceni sáhnout hlouběji do peněženek. Ceny chat a chalup totiž meziročně vzrostly až o desítky procent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Češi jsou národem chalupářů. Není tedy divu, že pro ty, kteří ještě žádnou chalupu či chatu nevlastní, bylo kvůli omezeným možnostem cestování v posledním roce první volbou její pořízení. Trh rekreačního bydlení tak od loňského roku zažívá boom, a jak odborníci předpovídají, růst zájmu o koupi rekreační nemovitosti bude pokračovat i do budoucna.

Růst zájmu o pořízení chat a chalup, související i s přicházejícím teplejším obdobím, potvrzují například data společnosti Bidli. „Nyní pozorujeme zvýšenou poptávku oproti minulému roku zhruba o 30 procent. Klienti si v době karanténních opatření už loni uvědomili, že potřebují mít svůj soukromý prostor, kde se mohou volně procházet na rozdíl třeba od malého bytu bez balkonu ve městě,“ doplnil výkonný ředitel Bidli reality Ondřej Mašín.

Volných chalup je na trhu málo

Zvýšený zájem o nemovitosti určené k rekreaci způsobil i to, že jich na trhu je čím dál míň. Rekreačních objektů se aktuálně na trhu objevuje zhruba jen kolem devíti stovek, přičemž ještě během loňského léta jich bylo kolem dvou tisícovek. Poptávka tak stále nabídku vysoce převyšuje, což má pochopitelně vliv i na růst cen.

„Ceny půjdou nadále nahoru. V porovnání s předchozími měsíci tak pozorujeme nárůst cen až o 30 procent,“ uvedl Mašín a doplnil několik konkrétních příkladů: „Na podzim loňského roku nám na inzerát jedné chalupy na Plzeňsku zavolalo téměř 200 zájemců během jediného týdne. Nemovitost se velmi rychle prodala. Podobných případů jsme zaznamenali desítky. Například inzerát k rekreačnímu obydlí v Kozlově u České Třebové za 2,3 milionu korun poptávalo 80 lidí. Pryč bylo do týdne, a dokonce o půl milionu dráž. Chalupa v Jivanech v Českém ráji za 2,815 milionu korun se sice prodala zhruba za pět měsíců, ale také s vyšší cenou a ozvalo se téměř 100 lidí.“

O chalupy je zájem, koupi lze financovat i hypotékou

Finance

Také data ČSOB ukazují výrazný růst cen rekreačních nemovitostí. U některých objektů už nyní dokonce odpovídají cenovým úrovním v Praze. Například v oblíbených lokalitách Šumavy a Krkonoš přesahují 100 tisíc za m2 a v některých případech se šplhají až ke 120 tisícům.

„Do cen rekreačních objektů se propsala mimořádná poptávka v minulém roce, kdy lidé hledali místo, kam vyjet za odpočinkem i odkud vzdáleně pracovat. Není to ale jediný důvod zájmu. Zatímco chaty a chalupy si lidé pořizují pro vlastní potřebu a často se o ně dělí s více členy rodiny, apartmány až 90 procent kupců plánuje pronajímat,“ doplnil Radim Maštalíř z Hypoteční banky.

Nemovitosti zdražují dál. Bez ohledu na virus

Finance

Zájem hlavně o zrekonstruované objekty

Data ukazují, že nejčastěji hledají nemovitost k rekreaci rodiny s dětmi žijící v městských bytech. Češi z větších měst jsou v průměru ochotni na cestě na chatu nebo chalupu strávit zhruba 30 minut, v případě atraktivní lokality ale i hodinu. Pražané jsou zvyklí za rekreací vyrážet i na větší vzdálenosti.

Největší zájem je o zrekonstruované chaty či chalupy s napojením na vodu, kanalizaci a v oblíbených rekreačních oblastech. Populární jsou, především pro obyvatele Prahy, lokality v okolí přehrad Slapy a Orlík nebo Posázaví. K nejvíce atraktivním oblastem obecně patří Krkonoše, Jizerské hory, Šumava, Krušné hory či Beskydy. Tam už je ale nabídka volných nemovitostí velmi omezená, proto roste zájem i o dříve méně vyhledávané lokality, jako je kupříkladu Český ráj, CHKO Brdy apod.

Anketa

Vlastníte vy či vaše rodina chalupu nebo chatu?
Ano
66,8 %
Ne, ale vážně uvažujeme o její koupi
6,6 %
Ne, a ani si ji neplánujeme pořídit
26,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9910 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Nemovitosti zdražují dál. Bez ohledu na virus

Ceny bytů, rodinných domů i pozemků rostly i v posledním čtvrtletí loňského roku, stejně jako po celý rok. Nejvíce v porovnání s rokem předchozím zdražily...

Experti: Krize zlevní byty v panelácích

Krize spojená s pandemií covidu-19 zatím výraznější pokles cen nemovitostí v Česku nepřinesla. Experti na reality však očekávají, že už letos zasáhne hlavně...

Výběr článků

Načítám