Hlavní obsah

Adrenalinové sporty v létě táhnou. Úrazy při nich však vyjdou na milióny

Novinky, bab

Adrenalinové sportovní disciplíny se pomalu stávají hitem a přímou úměrou s počtem těch, kdo se jim věnují, přibývá i úrazů a vážných zranění, zvláště pak v zahraničí. Většina pramení z nepozornosti či špatného odhadu vlastních sil. Náklady s nimi spojené jsou přitom vysoké, vyšplhají se na milióny korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Mezi nejoblíbenější letní sporty patří cyklistika. Následkem úrazu na kole však nebývají jen zlomeniny končetin.

„Časté jsou také zlomeniny obličejových kostí, jako jsou čelisti a lícní kosti. Nejzávažnější jsou pak bezpochyby úrazy míchy a páteře. Loni jsme bohužel řešili poranění páteře v důsledku pádu z kola v Itálii s následnou kvadruplegií, tedy částečným ochrnutím,“ popsala Jana Ježková, lékařka společnosti Europ Assistance.

Sjednané pojistné limity někdy nestačí

Na kola Češi nevyráží jen po Evropě a rekreačně, což dokazují i úrazy, které Europ Assistance řešila v Kolumbii na Mistrovství světa v BMX. Jeden klient prodělal zlomeninu kotníku, druhý pak tříštivou zlomeninu čéšky.

V tomto případě bohužel sjednané pojištění nestačilo na náklady. Letecký speciál, který převezl oba klienty do České republiky, vyšel téměř na 2,5 miliónu korun.

Pokud cestujete mimo Evropu, rozhodně se vyplatí sjednat si nejvyšší možné pojistné limity, jinak budete muset případné náklady hradit i ze svého.

Roste zájem o připojištění extrémních sportů

„Rostoucí zájem Čechů o adrenalinové dovolené se odráží i ve zvýšeném zájmu o cestovní pojištění spojené s extrémními sporty,“ uvedla Ivana Buriánková z České pojišťovny.

Lidé si podle údajů z pojišťoven nejčastěji pojišťují sjezd na horských kolech a veškeré aktivity spojené s extrémní cyklistikou. Zájem je i o připojištění potápění v hloubce nad 30 metrů či seskoky padákem z výšky přes 3,5 kilometru.

Obvyklá jsou i zranění z čím dál oblíbenějšího lezení. V důsledku pádů dochází nejčastěji k mnohačetným zraněným a polytraumatům. Nezřídka dochází také ke zraněním hlavy.

Europ Assistance v důsledku pádu na skále řešila například těžký případ mladíka v Rakousku. Zranění hlavy bohužel skončilo tragicky. Ošetření v tomto případě pokrylo správně vybrané pojištění. Pokud by se úraz neodehrál v Evropě, vyšplhal by se i s převozem na několik miliónů.

Úrazy i na vodě

Tragické případy se ale neodehrávají jen na souši. „Na vodě jsme loni také řešili jeden nešťastný případ. Ve Švýcarsku se převrátil během sjezdu řeky raft, dva klienti utonuli, jedna klientka utrpěla mnohačetná zranění a jeden člověk zůstal pohřešován,“ popsala Ježková.

„Pokud plánujete aktivnější dovolenou, je důležité připlatit si rozšířenou verzi cestovního pojištění, které počítá právě s rizikovými sporty nejrůznějšího druhu. Adrenalinová varianta našeho cestovního pojištění zahrnuje například i kanoistiku na divoké vodě, kitebording, kitesurfing, jachting, potápění do 30metrové hloubky, horolezectví v oblastech s extrémními klimatickými podmínkami, ale také například paragliding či parašutismus,“ shrnula Buriánková možnosti pojištění pro tyto případy.

Úrazy se nevyhýbají ani motorkářům

Za adrenalinové lze považovat i výjezdy na motorce, a to obzvlášť v odlehlejších lokalitách s hůře dostupnou zdravotnickou péčí. Oblíbenými destinacemi pro motorkáře jsou například Albánie, Černá Hora či Rumunsko.

„V Černé Hoře jsme řešili závažné zranění na motorce. Jednalo se o poranění tepny a nervové pleteně horní končetiny. Hrozilo zde trvalé poškození nebo amputace končetiny. Na místě nebyli schopni klientovi pomoci, zajistili jsme proto ještě týž den převoz do nemocnice v České republice. Výhodou v tomto případě bylo, že náklady nebyly vysoké – Černá Hora je na zdravotnickou péči poměrně levná a není daleko,“ popsala případ Ježková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám