Hlavní obsah

Zelená vlna pokračuje. První jižanský stát USA legalizoval konopí pro rekreační účely

Bohumír Žídek, Novinky, ČTK, Bohumír Žídek

Celosvětový trend legalizace marihuany pro rekreační účely dosáhl poslední měsíc dalšího důležitého milníku. Ve středu k tomuto kroku sáhla Virginie jako první vůbec jižanský stát USA. Poslední březnový den už užívání, držení a pěstování marihuany schválil americký stát New York. A v první polovině března legalizaci konopí pro rekreační účely schválili poslanci v sousedním Mexiku.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Na ilustračním snímku: Muž kouří konopí v newyorském bytě.

Článek

New York se stal patnáctým státem USA, kde je konopí pro rekreační účely legální, Virginia potom šestnáctým. V USA přitom stále platí federální zákaz této látky, což legální byznys v jednotlivých státech komplikuje.

Obě komory virginského zákonodárného sboru ve středu podpořily návrh demokratického guvernéra Ralpha Northama, podle nějž budou moci od července místní občané držet až 28 gramů sušené marihuany a pěstovat až čtyři rostliny konopí pro vlastní potřebu. Bude však zakázáno kouřit marihuanu na veřejnosti, informovala agentura AP.

Na konopném trhu se válejí miliardy, Česko je nechce

Ekonomika

Virginský kongres schválil pozměňovací návrhy guvernéra Northama, díky nimž bude držení a pěstování marihuany legální asi o tři roky dříve, než se původně zamýšlelo.

Regulovaný legální prodej bude však možný až mnohem později. Zákon počítá s vytvořením zvláštní agentury, která bude trh regulovat. Obchody tak budou moci marihuanu nabízet zřejmě nejdříve v roce 2024.

V Mexiku se rozhodne v dubnu

V sousedním Mexiku prošel zákon o legalizaci marihuany už v listopadu horní komorou parlamentu. V březnu jej schválili i poslanci, nicméně k němu přidali pozměňovací návrhy. Ty má v dubnu ještě znovu schválit senát.

Mexický parlament má přitom legalizaci vyřešit do konce dubna i kvůli nedávnému rozhodnutí tamního ústavního soudu, který v roce 2018 označil prohibici za protiústavní.

New York zlegalizoval marihuanu k rekreačním účelům

Ekonomika

V americkém státě New York už legalizace užívání, držení a pěstování konopí vešla v účinnost. Na definitivní legalizaci prodeje se ještě čeká, až bude hotová a schválená legislativa, jež má tento byznys regulovat.

V New Yorku je v tuto chvíli podle listu New York Times povoleno držet až 24 gramů koncentrovaného konopí, například ve formě olejů, a až 85 gramů (tři unce) marihuany pro rekreační účely. Kouřit marihuanu, stejně jako používat a využívat konopné produkty, mohou v New Yorku všichni lidé starší 21 let. Jde o stejný zákonný požadavek, který v USA platí u alkoholu.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Ilustrační foto

Doma mohou mít Newyorčané až téměř 2,27 kilogramu (pět liber) konopí. Mají však povinnost podniknout „rozumné kroky“, jimiž zajistí, že konopí skladují na bezpečném místě, uvedl server listu New York Times.

Za čtyři roky od legalizace konopí Colorado vybralo 13 miliard na daních a poplatcích

Ekonomika

New York reguluje i to, kde se marihuana smí kouřit. Platí jednoduché pravidlo: Pokud se tam smí kouřit tabákové produkty, smí se tam kouřit i konopí, uvedla senátorka Liz Kruegerová, jež se na legislativě podílela. Stejně jako v případě tabákových produktů je na pronajímateli, zda kouření ve svém bytě zakáže, či povolí.

Češi si asi zatím počkají

Otázkou je, kdy zelená vlna dorazí i do České republiky. Podle ředitele Liberálního institutu Martina Pánka si však Češi nejspíš ještě počkají. „Že je válka proti marihuaně u konce, je jasné už několik let od chvíle, kdy po Coloradu a Washingtonu začaly rekreační marihuanu postupně legalizovat i ostatní státy USA,“ uvedl na dotaz Novinek.

Pěstoval konopí na bolavé koleno a soused ho udal. Muže z Klatovska čeká soud

Krimi

„Čeští politici však obecně nepatří mezi politické inovátory, takže těžko očekávat, že budeme jednou z prvních zemí v Evropě, která marihuanu legalizuje,“ dodal Pánek.

Přesto by se podle Pánka Česko mělo pokusit o legalizaci co nejdříve. „Aby získalo takzvané ‘first-mover‘ výhody (first mover benefit získá firma, která obsadila daný segment trhu jako první, pozn. red.) a firmy mohly realizovat zisky, které jim poté konkurence stlačí dolů. Totéž se týká daňových výnosů,“ domnívá se Pánek.

Při legalizaci je podle Pánka důležité se vyvarovat nastavování minimálních cen, excesivních spotřebních daní a přílišné byrokratizace odvětví. „To by vytvořilo příliš velký prostor pro pokračování nelegálního trhu s marihuanou. Stejně bychom se měli vyvarovat monopolizace nebo kartelizace, ať už malým počtem udělených licencí nebo například příliš velkými požadavky na dané firmy,“ doplnil.

„Všechny tyto pokusy už v zahraničí proběhly, a je třeba je neopakovat,“ uzavřel Pánek.

Američané ve státech Arizona, Jižní Dakota, Montana a New Jersey si v listopadovém termínu prezidentských voleb odhlasovali legalizaci konopí i pro rekreační účely.
Voliči v Oregonu potom odhlasovali legalizaci psychotropních hub pro léčebné účely a také dekriminalizaci menších množství heroinu a kokainu.
Při prezidentských volbách v roce 2016 legalizaci konopí pro rekreační účely odhlasovali voliči v Kalifornii, Massachusetts a Nevadě. Florida, Severní Dakota a Arkansas tehdy odsouhlasily její užití pro léčebné účely.
Průkopníkem je ve Spojených státech Colorado, které konopí pro rekreační účely v roce 2012 legalizovalo jako první.

Reklama

Související články

Svět začíná měnit názor na marihuanu

Drogová politika ve světě se stále více polarizuje, ale podle odborníků přibývá států, které v diskusi posuzují drogy jako problém veřejného zdravotnictví....

Výběr článků

Načítám