Hlavní obsah

Za zamoření Mexického zálivu zaplatí BP Spojeným státům 20 miliard dolarů

Washington

Americké úřady dosáhly po pětileté právní bitvě urovnání sporu s britskou ropnou společností BP o náhradu škod za obří únik ropy, který v roce 2010 zamořil vody Mexického zálivu. Ministerstvo spravedlnosti USA a pět amerických států souhlasily s odškodněním ve výši 20 miliard dolarů (484 miliard korun), což je souhrnná částka za všechny civilní spory vedené proti BP.

Foto: Lee Celano, Reuters

Článek

Při explozi ropné plošiny Deepwater Horizon, která zabila jedenáct dělníků, se v dubnu roku 2010 do moře vylilo půl miliardy litrů ropy. Firma BP už dřív uzavřela dílčí smlouvy s poškozenými jednotlivci a firmami, které předpokládají odškodnění ve výši 5,84 miliardy dolarů. Celkové účetní náklady BP spojené s touto katastrofou se odhadují na zhruba 53,8 miliardy dolarů.

Rámcové dohody mezi americkými žalobci a BP bylo dosaženo už letos v červnu, dnes byly oznámeny poslední podrobnosti. Součástí dohody je podle americké ministryně spravedlnosti Loretty Lynchové pokuta za znečištění moře ve výši 5,5 miliardy dolarů a téměř pětimiliardová částka, kterou ropný gigant musí zaplatit americkým státům Alabamě, Floridě, Louisianě, Mississippi a Texasu jako odškodné.

Ujednání musí ještě potvrdit americký soud. BP by pak měla dohodnutou částku uhradit během 18 let. Většina peněz má být využita na projekty pro ekologickou a hospodářskou obnovu v oblasti Mexického zálivu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám