Hlavní obsah

Vláda dá na pomoc zatopeným obcím 380 miliónů

PRAHA

Vláda schválila na pomoc obcím postižených povodněmi pomoc ve výši 380 miliónů korun. Peníze půjdou hlavně na nákup mobilních obydlí a také na rekonstrukci cest. Ve čtvrtek v noci to po zasedání kabinetu řekl ministr pro místní rozvoj Radko Martínek.

Článek

Vláda také řekla, že situaci zatím obce zvládají a není potřeba přijímat rozsáhlejší opatření. V pátek ale vyšle do postižených regionů dalších 1000 vojáků.

Peníze na nákup mobilních buněk sloužících pro evakuované budou k dispozici okamžitě, suma na opravy silnic bude uvolňována postupně. Lidé, kteří mají zaplavený domek, mohou požádat o půjčku ve výši až 150 000 korun.

Sobotka počítal se 100 milióny

Ministr financí Bohuslav Sobotka odpoledne řekl, že je možné z rozpočtu uvolnit 100 miliónů korun.

"Škody nedosáhnou takových rozměrů jako při záplavách v roce 2002," řekl ministr v Olomouci po návštěvě Jihomoravského kraje. Vicepremiér Jiří Havel uvedl v rozhlasové stanici Frekvence 1, že vláda může na krytí následků povodní uvolnit až 100 miliónů korun.

Ministerstvo financí očekává, že budou shromážděna data o škodách, které v obcích vznikly. "Pravděpodobně využijeme systému informací z krajů a z jednotlivých obcí a připravíme konkrétní dotační programy podobně jako po minulých povodních z hlediska infrastruktury, která je vodou nejvíce postižená," řekl Sobotka.

Pomoc poskytují obecní úřady

Lidem, které postihla povodeň, nabízejí podle České televize už teď okamžitou pomoc obecní úřady. Postižení mohou požádat například o peněžitou sociální dávku na potraviny, hygienické potřeby a ošacení, o jednorázové peněžité a věcné dávky určené těžce zdravotně postiženým a starým občanům nebo o bezúročnou půjčku.

V tomto případě ale musejí prokázat, že ji jiným způsobem nemohou získat. "Ti úředníci se snaží případy kompetentně zhodnotit a předpokládám, že je to vždy v nejkratší době, kdy je možno tu částku vyplatit," řekla ČT mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Kateřina Beránková.

ODS: vláda při záplavách zaspala

V přípravách na povodně vláda podle stínového ministra životního prostředí ODS Bedřicha Moldana zaspala. Vranovská přehrada, která ve čtvrtek přetékala [celá zpráva], podle jeho mínění mohla být vyprázdněna. Povodí Moravy ale předem vypustilo podle své mluvčí Dany Meissnerové na Vranovské přehradě maximální možnou míru vody.

"Když stoupá voda, vypustím přehrady," řekl v Praze Moldan novinářům. I když nelze povodně příliš ovlivňovat, je podle něj záplavám třeba věnovat větší pozornost. Častější povodně v posledních letech souvisejí podle Moldana se změnou klimatu, což je podle něj "globální jev, který se v české kotlině neprojevuje".

Povodí Moravy předem vypustilo podle své mluvčí Meissnerové na Vranovské přehradě maximální možnou míru vody, vodohospodáři vycházeli z prognóz Českého hydrometeorologického ústavu. "Na přítoku se to ale začalo rychle zvedat a vody přišlo naráz daleko víc, než kdo předpokládal," uvedla. Podle ní situaci zkomplikovala kombinace deště a vody z tání.

Vládu ČSSD kritizoval také stínový ministr zemědělství ODS Jiří Papež. Podle něj ministr zemědělství Jan Mládek (ČSSD) v době, kdy bylo potřebné přijímat preventivní opatření a odpovědná rozhodnutí v Povodí Moravy, odvolal ředitele a do dnešního dne nejmenoval nového.

Reklama

Související témata:

Související články

Meteorologové varovali před dalším deštěm

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal ve čtvrtek další výstrahu, ve které upozornil na nebezpečí dalších záplav kvůli trvajícímu oteplení a dalším...

Znojemsko se do evakuace nehnalo

Jen pár desítek lidí místo avízovaných deseti tisíc postihla ve čtvrtek na Znojemsku evakuace, vyvolaná hrozbou povodní. V místech, kde ve čtvrtek od sedmé...

Výběr článků

Načítám