Hlavní obsah

V doplňku stravy z USA byl nebezpečný kovový hořčík. To nepamatujeme, tvrdí inspekce

Novinky, tov

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v úterý varovala spotřebitele před nebezpečným doplňkem stravy. V přípravku zjistila nepovolenou látku kovový hořčík, informoval mluvčí SZPI Radoslav Pospíchal.

Foto: SZPI

Potravinářská inspekce zjistila zdraví nebezpečný doplněk stravy s kovovým hořčíkem

Článek

Hořčík ve formě kovu kontrola našla v doplňku stravy „Molekulární vodík H2 Viva“ původem z USA, šarže 14498.

Inspekce provedla kontrolní nákup potraviny na webu www.health-detox.cz, který provozuje podnikatel z Plzeňska. Laboratorní analýza zjistila přítomnost částic kovového hořčíku v množství 20 až 30 procent na tabletu.

„Před řádným rozpuštěním ve vodě je kovový hořčík silně reaktivní látkou, která může představovat riziko pro lidské zdraví,” uvedl Pospíchal. Návod sice uvádí, že se má přípravek rozpustit ve vodě, SZPI i tak před reaktivní a nepovolenou látkou varuje s odkazem na pokyny Státního zdravotního ústavu.

Takový nález nepamatují

Nález kovového hořčíku označila za výjimečný. „Nepamatujeme to,” řekl Pospíchal Novinkám.

Dodavatelem do ČR byla americká společnost AlkaViva, dovozcem pražská Nature Force. E-shop podle inspekce již doplněk nenabízí, nicméně SZPI důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří doplněk mají doma, aby jej nekonzumovali.

Informaci o zjištění inspekce oznámila v evropském systému rychlého varování RASFF a s prodejcem zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám