Hlavní obsah

USA pravděpodobně poskytnou další dvě miliardy dolarů na šrotovné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký Senát pravděpodobně odsouhlasí zvýšení peněz na šrotovné o dvě miliardy dolarů (zhruba 36 miliard Kč). Vůdce demokratické většiny v Senátu Harry Reid podle agentury AP uvedl, že má dostatek hlasů ke schválení tohoto kroku. Dosud byla na šrotovné vyčleněna miliarda dolarů.

Foto: Eduard Genserek, ČTK

Článek

Americká vláda spustila program šrotovného 24. července. Spotřebitelé mohou při koupi úspornějšího osobního nebo lehkého nákladního automobilu výměnou za starší vůz získat příspěvek až 4500 dolarů (přes 80 000 Kč).

Program vzbudil velký zájem, takže prostředky vyčleněné na jeho financování by se mohly brzy vyčerpat. Vláda prezidenta Baracka Obamy v pondělí varovala, že pokud Senát navýšení finančních prostředků neschválí, bude muset být program ukončen. Navýšení prostředků již dříve schválila Sněmovna reprezentantů.

Prodej automobilů ve Spojených státech v červenci díky zavedení šrotovného dosáhl letošního maxima. V meziročním srovnání nicméně prodej klesl o 12 procent na 994 000 vozů.

Reklama

Související témata:

Související články

USA spustily šrotovné za miliardu dolarů

Spojené státy zahájily program šrotovného na podporu prodeje aut za hospodářské krize. Vláda celkem vynahradila na program jednu miliardu USD (18 miliard Kč)....

Výběr článků

Načítám