Hlavní obsah

Uber má nového šéfa. Přichází z Expedie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novým šéfem alternativní taxislužby Uber se stane 48letý Dara Khosrowshahi, který dosud působil jako ředitel internetové cestovní kanceláře Expedia. Bude mít za úkol vyvést Uber z téměř rok trvající krize a vylepšit mediální obraz firmy. Podle zdrojů agentury Reuters si jej v neděli vybralo představenstvo Uberu.

Foto: Paul Sakuma, ČTK/AP

Nový šéf Uberu Dara Khosrowshahi

Článek

Firmě v minulosti uškodilo hlavně napětí ve vztazích mezi investory. Podnik ale také potřebuje obnovit zaměstnaneckou morálku a dostat se po sedmi letech ztrát do zisku.

Obtížné dědictví zanechal novému řediteli bývalý šéf a spoluzakladatel firmy Travis Kalanick, který byl v červnu donucen odstoupit kvůli nařčení z podvodu a údajnému pochybení při řešení znásilnění spáchaného řidičem Uberu v Indii.

Khosrowshahi, který je íránsko-amerického původu, do USA přišel s rodiči jako dítě v roce 1978 po íránské revoluci. Expedii, která je největší internetovou cestovní kanceláří co do počtu rezervací, řídil 12 let. Pod jeho vedením firma více než zdvojnásobila roční příjmy a dosahovala zisku.

„Analytici se zaměřují na marže. Já se soustředím na růst," řekl Khosrowshahi v květnu v rozhovoru s televizí CNBC.

Kritik Trumpa

Nový šéf Uberu je znám i jako otevřený kritik amerického prezidenta Donalda Trumpa. Mezi první úkoly, na které se bude muset soustředit, je obsazení klíčových vedoucích funkcí v podniku včetně pozice finančního a výkonného ředitele.

Není zatím jasné, jakou roli bude ve firmě hrát Kalanick, který je členem představenstva a má v Uberu kontrolu nad 16 procenty hlasovacích práv. Zatím sdělil, že bude nového šéfa podporovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Sobotka: Sdílenou ekonomiku musíme regulovat

Sdílenou ekonomiku, jakou představují například Uber nebo Airbnb, bude v Česku třeba regulovat, aby bylo zajištěné placení daní a dodržování předpisů. Podle...

Soud v Brně opět zakázal Uber

Krajský soud v Brně znovu vydal předběžné opatření, kterým zakazuje společnosti Uber poskytovat v Brně přepravní služby. Vyplývá to z rozhodnutí soudu....

Výběr článků

Načítám