Hlavní obsah

Tvrdík má volnou cestu do čela Českých aerolinií

– PRAHA
Novinky, Jiří Novotný

Ministr dopravy Milan Šimonovský (KDU-ČSL) nebude bránit tomu, aby se bývalý šéf resortu obrany Jaroslav Tvrdík (ČSSD) stal prezidentem Českých aerolinií (ČSA). Právu to potvrdila tisková mluvčí ministerstva dopravy (MD) Ludmila Roubcová.

Foto: Miroslav Volf

4 x 50 m polohový závod žačky - 2. a 3. místo obsadila TJ Slavie Chomutov.

Článek

"Celá záležitost je ze strany MD chápána jako rozhodnutí hlavních akcionářů ČSA, jimiž jsou Fond národního majetku a Česká konsolidační agentura. Ministr Šimonovský nebude do celé záležitosti zasahovat," sdělila Roubcová.

Letos v květnu se přitom Šimonovský tvrdě ohradil proti záměru dosadit do křesla šéfa České správy letišť někdejšího ředitele Národního bezpečnostního úřadu Tomáše Kadlece. Ministr si tehdy "nedovedl představit", že by Kadlec zaujal post, který je už obsazen. V případě Českých aerolinií, jejichž prezidentem je Miroslav Kůla, to ale zřejmě neplatí.

Tvrdík už nepřímo potvrdil, že má o šéfování Českých aerolinií zájem. V rozhlase prohlásil, že dostal "nabídky, odpovídající prestižnímu postu prezidenta ČSA". V červenci se Tvrdík definitivně vzdal i svého poslaneckého mandátu. Nastoupil jako poradce v České konsolidační agentuře, kde působí především na poli projektů, týkajících se zbrojařství.

Aero Vodochody nevyšlo

Ministerstvo financí se předtím neúspěšně snažilo Tvrdíka prosadit do představenstva Aera Vodochody, jež pro armádu vyrábí letouny L-159. O nich se ještě jako ministr obrany vyjádřil, že více než pro nepřítele jsou nebezpečné pro piloty.

V Českých aeroliniích ovládá stát celkem devadesát procent akcií. Je to úspěšná společnost, jíž se daří modernizovat letecký park a rozšiřovat počet destinací. ČSA jich mají už 69 ve 43 zemích. Za letošní první pololetí přepravily přes 1,533 miliónu cestujících, o 6,6 procenta více než za stejné loňské období.

Kůlovi zřejmě v očích ministra i akcionářů přitížil vleklý spor vedení ČSA s piloty, kteří letos v květnu začali kvůli svým nesplněným požadavkům úmyslně zpožďovat odlety. V červnu dokonce pohrozili časově neomezenou stávkou a odvolali ji až v poslední chvíli.

Anketa

Bude Tvrdík Českým aeroliniím prospěšný?
Ano
31,5 %
Ne
68,5 %
Celkem hlasovalo 314 čtenářů.

Reklama

Související články

Boeing nepustil Tvrdíka do Aera

Vláda bude muset řešit zapeklitý problém s firmou Aero Vodochody, která neplní výrobní program a je ztrátová. Kabinet proto chce posílit kontrolu státu...

Tvrdík už přepustil mandát Jičínskému

V sobotu skončí s mandátem poslance exministr obrany Jaroslav Tvrdík a od neděle bude patřit jeho mandát náhradníkovi z vysočinské kandidátky ČSSD Zdeňku...

Boeing podporuje nominaci Tvrdíka do Aera

Společnost Boeing Česká, třetinový akcionář Aera Vodochody, podporuje nominaci bývalého ministra obrany Jaroslava Tvrdíka na post člena představenstva...

Tvrdík nepřímo potvrdil zájem o ČSA

Zájem o šéfování Českých aerolinií nepřímo potvrdil exministr obrany Jaroslav Tvrdík. "Nabídky odpovídající prestižní pozici prezidenta ČSA v civilním sektoru...

Výběr článků

Načítám