Hlavní obsah

Trump si to se cly ještě rozmyslí. Jinak budeme USA žalovat, řekla německá ministryně

Novinky, bož

Pokud by Spojené státy skutečně uvalily penalizační dovozní cla, Německo by mohlo USA žalovat u Mezinárodní obchodní organizace (WTO). Uvedla to německá ministryně hospodářství Brigitte Zypriesová v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Deutschlandfunk. Ministryně přesto neztrácí optimismus a stále věří, že na zavedení protekcionistických opatření nedojde.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Německá spolková ministryně hospodářství Brigitte Zypriesová.

Článek

„Vycházím z toho, že pan Trump není imunní vůči radám, ale že sleduje, co mu jeho poradkyně a poradci sdělují. Nejde tedy, jak věřím, jen o Trumpa samotného,“ uvedla Zypriesová.

Americký prezident Donald Trump opakovaně pohrozil německé automobilce BMW uvalením 35procentního dovozního cla na automobily dovážené do USA z Mexika. „Tím říkám, že musí postavit továrnu v USA – bude to pro ně mnohem lepší a bude to lepší i pro naše úsilí,” řekl americký prezident. [celá zpráva]

Nebylo by to poprvé, co pan Trump u soudu pohořel
Brigitte Zypriesová, ministryně hospodářství SRN

Podle Zypriesové se nad obchodními vztahy mezi Německem a USA v tuto chvíli přesto vznáší nejistota.

Pokud by USA skutečně skutečně zavedly penalizační dovozní daň, kterou Donald Trump vyhrožoval i německým automobilkám, musela by podle ministryně její země jednat, byť by to nebylo jednoduché.

Nejjednodušší by prý bylo Američany žalovat u Světové obchodní organizace (WTO), kde by podle Zypriesové mělo Německo velkou šanci uspět. „Protože ve smlouvách WTO je jasně uvedeno, že dovoz automobilů nesmíte zdanit více než 2,5 procenta,“ prohlásila ministryně.

„Nebylo by to poprvé, co pan Trump u soudu pohořel,“ rýpla si do amerického prezidenta.

Protekcionismus, ochranářství
Protekcionismus (nebo také ochranářství) je termín, který popisuje upřednostňování a ochranu domácích výrobků, služeb a pracovníků před zahraniční konkurencí.Obvykle nepoškozuje jen dovážející zemi, ale i stranu, která cla uvalila. Opatření totiž vedou k vyšším cenám zboží i služeb a zpomalují hospodářský růst.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám