Hlavní obsah

Stát podal trestní oznámení na provozovatele kvízomatů

Novinky, tov
Aktualizováno

Ministerstvo financí podalo trestní oznámení kvůli nelegálnímu provozování takzvaných „vědomostních kvízů“. Nepovolená technická zařízení, která kombinují klasickou sázkovou hru se znalostními otázkami, se nacházejí v desítkách provozoven, uvedlo ministerstvo ve své tiskové zprávě.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Ilustrační snímek

Článek

„Nehodláme nečinně přihlížet tomu, jak takzvané kvízomaty zaplevelují naši zemi. S nelegálními provozovateli bylo zahájeno správní řízení a hrozí jim pokuta až do výše 10 miliónů korun. Zároveň se domníváme, že všechny osoby, které se na jejich provozu podílejí, ať už přímo, nebo nepřímo, se dopouštějí trestného činu,“ řekl náměstek ministra financí Ondřej Závodský.

”Trestní oznámení bylo podáno na neznámé pachatele, obsahovalo zhruba 50 konkrétních adres napříč celou republikou, na kterých bylo ve spolupráci s Finanční správou ČR zjištěno provozování tzv. kvízomatů, upřesnil pro Novinky mluvčí ministerstva Radek Ležatka.

Kvízomaty začali používat provozovatelé heren ve městech a obcích, kde vyhláška omezila provoz výherních automatů, jako například v Chrastavě na Liberecku. Provozovatelé se hájí tím, že o výhře rozhodují znalosti, nikoli náhoda, a proto se na přístroje loterijní zákon nevztahuje. Někteří při příchodu kontroly přístroje vypnuli a snažili se tvrdit, že slouží pouze jako dekorace.

Jak funguje kvízomat
Zařízení vypadá jako klasický válcový hrací automat. Před vlastní hrou na nich hráči musí zodpovědět vědomostní otázky, na které odpovídají ano/ne. Ty jsou ale triviální. „Měla Popelka čtyři oříšky,” ptá se například kvízomat v Chrastavě. Když hráč odpoví správně, začne hra podobná té na výherním automatu.

Provozováním kvízomatů podle ministerstva dochází k cílenému porušování zákona o loteriích a jiných podobných hrách. Ty musí splňovat zákonem definované prvky – vklad, náhodu či předem neznámou okolnost, která rozhoduje o výhře, a možnost výhry. Kvízomaty tyto zákonné znaky naplňují, neboť z pohledu účastníka o výhře či prohře rozhoduje předem neznámá okolnost, která v tomto případě představuje výši hodnoty otázky. Vědomosti účastníka mají vliv pouze na výši jeho celkové prohry.

„Zanedbatelné zcela jistě není ani krácení povinného odvodu státu, který představuje 20 procent z rozdílu mezi vsazenými a vyplacenými částkami, a dále odvod 55 korun denně za každý povolený přístroj,“ doplnil Závodský.

Reklama

Související témata:

Související články

Češi na hokej prosázeli přes půl miliardy

Češi prosázeli na zápasy hokejového mistrovství světa přes půl miliardy korun, dvě největší sázkové kanceláře evidují sázky za celkem 535 miliónů korun....

Výběr článků

Načítám