Hlavní obsah

Slovensko razantně snižuje daně, uleví menším firmám a živnostníkům

Slovensko od příštího roku sníží sazbu daně z příjmů menším firmám a živnostníkům na 15 procent. Ve středu to schválil parlament v rámci sociálního balíčku, který připravily koaliční strany před nadcházejícími volbami. Opatření přicházejí v době zpomalování hospodářského růstu.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenský předseda vlády Peter Pellegrini

Článek

V současnosti podniky na Slovensku platí ze zisku daň 21 procent, u fyzických osob se podle výše daňového základu sazba pohybuje mezi 19 a 25 procenty.

Sazba daně z příjmů klesne firmám, živnostníkům a obdobným podnikatelům v případě, že jejich roční příjmy nepřevyšují 100 tisíc eur (2,6 milionu korun).

Zmíněné snížení sazby daně z příjmů prosadila koaliční Slovenská národní strana, která původně navrhovala pokles zdaňování zisků všech firem na 15 procent.

Plošné snížení firemní daně ze zisku by ale podle nezávislé rozpočtové rady zhoršilo hospodaření státu. Zatímco podle poslance SNS Radovana Baláže bude výpadek příjmů při schváleném selektivním snížení daně činit 58 milionů eur, u původního návrhu SNS na plošné snížení šlo o 807 milionů (20,9 miliardy korun).

Takzvaný sociální balíček připravily koaliční strany před parlamentními volbami plánovanými na konec února příštího roku. Rozpočtová rada, analytici a mezinárodní instituce již upozornili, že Slovensko zřejmě letos nesplní cíl hospodařit poprvé v historii bez deficitu veřejných financí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám