Hlavní obsah

Skandál VW zasáhne na východě Evropy nejvíc Česko a Maďarsko

Skandál německé automobilky Volkswagen s manipulacemi emisí u naftových vozů zasáhne ve střední a východní Evropě nejvíce českou a maďarskou ekonomiku. Hospodářský růst obou zemí by mohly dopady skandálu snížit v nejhorším případě o jeden až 1,5 procentního bodu, odhadli analytici Bank of America.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Dvoulitrový dieselový motor ve Škodě Yeti

Článek

Pro českou ekonomiku by to například mohlo znamenat, že růstové tempo 2,8 procenta, které pro příští rok odhaduje Česká národní banka, by se mohlo zpomalit až na 1,3 procenta.

Stejně tak se podle analytiků banky zhorší i bilance obou zemí na běžném účtu, který odráží zejména bilanci zahraničního obchodu. Ekonomiky střední Evropy podporoval v posledních letech vývoz zboží včetně automobilů do Německa a dalších zemí eurozóny. Skandál Volkswagenu, který je majitelem největšího českého výrobce automobilů Škoda Auto, by mohl srazit prodej vozů celé skupiny.

Nepřímý dopad na Rusko

"Význam automobilového průmyslu a silné napojení na německé výrobce staví země střední a východní Evropy do pozice, kdy jsou výjimečně zranitelné dopadem případu Volkswagen," uvedli analytici banky podle agentury Bloomberg. "Česká republika a Maďarsko tím budou zřejmě zasaženy nejvíce," dodali. V Maďarsku skupina vyrábí motory a vozy koncernové značky Audi.

Dopadu především na české subdodavatele německých automobilek se obává i ministr průmyslu Jan Mládek. [celá zpráva]

Jak Volkswagen podváděl

Speciální software ve vozech poznal, kdy je vůz testován na emise. V tu chvíli spustil systém, který emise při testování snižuje, uvedly americké úřady. Podle zatím nepotvrzených informací, které se objevují hlavně na specializovaných automobilových webech, mohl program využít následující indikátory: GPS ukazuje, že je auto na místě. Motor běží, ale netočí se volant. Při běžícím motoru jsou otevřené dveře nebo kapota. Otáčejí se jen dvě kola ze čtyř.

Dopad skandálu na ekonomiky Polska a Rumunska bude podstatně menší, banka tam očekává snížení růstu o méně než půl procentního bodu.

Reklama

Související témata:

Související články

Hlavní motorárna Volkswagenu ruší směnu

Továrna německé automobilky Volkswagen v dolnosaském Salzgitteru, která je hlavní výrobnou motorů společnosti, ruší s ohledem na vývoj kolem skandálu s emisemi...

Výběr článků

Načítám