Hlavní obsah

PSA chce vrátit polovinu kupní ceny za Opel. Kvůli problémům s emisemi

Novinky, tov

Francouzská automobilka PSA požaduje kvůli problémům s emisemi vozů Opel vrátit zhruba polovinu z 1,3 miliardy eur (33 miliard korun), které zaplatila původnímu vlastníkovi Opelu americké General Motors. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na své zdroje.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Vlajky s logem automobilky Opel na budově centrály v německém Rüsselsheimu.

Článek

PSA požaduje podle jednoho ze zdrojů od GM vrácení 600 - 800 miliónů eur (15 až 20,3 miliardy korun).

Francouzská automobilka, která převzetí Opelu dokončila letos v červenci, tvrdí, že nedostala přesné informace ohledně produkce emisí vozů Opel. Vzhledem k požadavkům Evropské unie nyní bude muset investovat do pohonů šetrnějších pro životní prostředí více, než čekala. Za neplnění emisních limitů hrozí od Bruselu vysoké pokuty. Peníze chce PSA vymoci zpět soudní cestou.

PSA je přesvědčená, že GM během vyjednávání těsně přes převzetím „špatně interpretovala” problémy a potřeby ohledně CO2. To již dříve naznačil sám šéf PSA Carlos Tavares.

„Pár týdnů před dokončením převzetí jsme zjistili, že firma s emisemi CO2 naráží do zdi,” řekl Tavares novinářům 9. listopadu po jednání v centrále Opelu u Frankfurtu. Technologie některých modelů německé automobilky podle něj potřebují „kompletně předělat” a už na to nasadil svůj tým. Akcie PSA od tohoto prohlášení do dneška klesly o 10,6 procenta, upozornila Reuters.

Mluvčí GM ani PSA nechtěli na dotaz agentury záležitost komentovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám