Hlavní obsah

Prodeje nových aut v EU se letos propadnou o čtvrtinu

Novinky, bož

Prodeje nových vozů v Evropské unii (EU) se letos oproti loňskému roku propadnou o čtvrtinu (25 procent). Vyplývá to z revidovaného odhadu Evropského sdružení výrobců automobilů (ACEA) zveřejněného v úterý. ACEA volá po finanční podpoře ze strany Unie i členských států.

Foto: Milan Malíček, Právo

Na ilustračním foto výroba automobilů Škoda.

Článek

Jinými slovy to znamená, že se letos v celé EU prodá o tři miliony nových automobilů méně než v roce 2019. Zatímco tehdy šlo o 12,8 milionů vozů, letos se jich prodá jen 9,6 milionu.

Pokud se předpověď naplní, bude letošní odbyt nových aut v Česku nejnižší od roku 2013. Tehdy se odvětví stále potýkalo s následky finanční krize 2008 a 2009 – prodeje šest let po sobě klesaly.

Květnový prodej automobilů v EU klesl o polovinu

Ekonomika

„V zájmu našeho odvětví a ekonomiky EU jako takové žádáme o politickou a ekonomickou podporu – jak na úrovni EU, tak na úrovni členských států – ve snaze omezit dopad na produkci a zaměstnanost v následujících měsících,“ uvedl generální ředitel ACEA Eric-Mark Huitema.

S krizí se automobilový průmysl potýká zhruba od poloviny března, kdy většina států evropské sedmadvacítky zavedla restriktivní opatření proti šíření nemoci covid-19. Za prvních pět měsíců se proto prodeje meziročně propadly o 41,5 procenta.

Jednotlivé státy mezitím přistoupily k rozvolňování opatření, ale poptávka je vzhledem k aktuální ekonomické krizi stále nízká.

Reklama

Související témata:

Související články

Prodeje aut se propadly v celé EU

Ve státech Evropské unie (EU) se v posledních měsících výrazně propadl prodej nových automobilů. Jde o jeden z ekonomických dopadů globální pandemie nemoci...

Výběr článků

Načítám