Hlavní obsah

Peníze si přišlo vybrat jen 7700 klientů UB

ČTK, Jiří Novotný
ČESKO

První den výplat klientů Union banky byl velmi klidný. Důvodem byl především překvapivý nezájem klientů, kterých si pro pojištěnou část svých vkladů přišlo jen necelých 7700. GE Capital Bank, která na svých pobočkách klienty vyplácí, přitom očekávala zhruba 25 tisíc lidí. V sobotu vyplatila zhruba tři čtvrtě miliardy korun.

Foto: hrad a zámek Staré hrady
Článek

Na pobočkách panoval většinou klid, i s nárazovým čekáním v řadě byla většina klientů obsloužena zhruba do půl hodiny. "Žádné fronty se netvořily. Vše probíhalo v klidu, až jsme byli sami překvapeni. Očekávali jsme velké zástupy lidí, ale přicházeli jen jednotlivci," řekla ČTK vedoucí olomoucké pobočky Iva Malá.

V lidech, kteří si dnes přišli pro své peníze, přetrvává především hořkost a beznaděj. Z pádu banky viní především státní orgány a často jsou pesimističtí ke stavu celého bankovního sektoru. "Je to vládní komplot, vláda nejenže souhlasí s okrádáním klientů, ale sama to podporuje," domnívá se sedmatřicetiletý Petr Velfel z Hradce Králové. Ten měl v zkrachovalé bance podnikatelský účet a jeho firma má nyní vážné finanční potíže.

Klienti UB chystají další demonstraci

Klienti Union banky stále požadují výplaty celé výše vkladů až do čtyř milionů korun. Proto chystají na pražské Malostranské náměstí na 6. června další demonstraci. ČTK to řekl jeden z klientů banky, který na konání demonstrace upozorňoval transparentem před jednou z pražských poboček GE Capital Bank.

V prohlášení, které vydalo Sdružení klientů UB, se nevylučují ani další nátlakové akce na vládu. "Jednou z mála příležitostí je bojkotovat vstup ČR do Evropské unie," uvádí prohlášení. Tento postup zdůvodňuje sdružení tím, že odpovědnost za pád Union banky nese stát a Česká národní banka. Proto v letáku navrhuje hlasovat proti vstupu do EU.

Reklama

Související články

Union banka přišla definitivně o licenci

Bankovní rada České národní banky ve středu definitivně rozhodla o odejmutí bankovní licence Union bance. Znamená to faktický konec banky, bez licence nemůže...

Výběr článků

Načítám