Hlavní obsah

Padesátka autobusů demonstrativně projela Prahou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhruba padesátka zájezdových autobusů v úterý po deváté hodině vyrazila na demonstrativní jízdu centrem Prahy. Přepravci chtějí upozornit na kritickou situaci v oblasti cestovního ruchu. Většina firem totiž kvůli pandemii nemoci covid-19 přišla o všechny zakázky, čtvrtina z nich podle organizátorů akce může úplně skončit.

Demonstrativní průjezd autobusů PrahouVideo: Novinky

 
Článek

Demonstrativní jízda začala po deváté hodině u Čechova mostu. Dopravci následně pokračovali podél nábřeží k Argentinské ulici až k Úřadu vlády, kde se měli setkat s ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem (za ANO).

„Chceme ukázat, že nás není málo, a upozornit tak na to, že může dojít ke krachu mnoha firem. Dosud však na naše výzvy nikdo z vlády nereagoval, proto jsme se rozhodli pro tuto akci,” uvedl Jan Veselý z firmy Enjoy Europe, jeden z organizátorů.

Podle Veselého se krize v zájezdové dopravě začala projevovat už v únoru, kdy přestala jezdit asijská klientela především z Číny. V březnu pak firmy přišly i o evropské a domácí zakázky, čímž byl obor téměř utlumen. Veselý v této souvislosti uvedl, že až 95 procent dopravců je nyní zcela bez zakázek, zbylá část se pak adaptovala například na svozy zaměstnanců.

Mezinárodní turistika letos může klesnout až o 80 procent

Koronavirus

Firmy žádají vládu o podpůrná opatření. Dopravci mezi návrhy na ulehčení v současné krizi zařadili například odpuštění fixních nákladů do konce března příštího roku, odpuštění odvodů za zaměstnance, odklad splátek leasingů, úvěrů a dalších poplatků nebo snížení sazby DPH.

Podle Veselého by mohla skončit až čtvrtina z nich. Z průzkumu dopravců také vyplynulo, že až 28 procent zaměstnanců v zájezdové dopravě bude propuštěno. Většina dopravců nyní své autobusy odstavila, část z nich je bude chtít prodat. Veselý ovšem upozornil, že po nich teď není žádná poptávka.

Reklama

Související články

Airbnb získalo od investorů 25 miliard

Platforma pro krátkodobé ubytování Airbnb získala od investorů jednu miliardu dolarů (25 miliard korun). Globální pandemie nemoci covid-19 přitom paralyzuje...

Výběr článků

Načítám