Hlavní obsah

Ošklivá obchodní válka mezi EU a USA je na spadnutí, píší Financial Times

Novinky, bož

Evropská unie (EU) i Spojené státy se chovají nerozumně, ať už jde o digitální daně, nebo cla na potraviny a auta. Na spadnutí je proto ošklivá obchodní válka mezi oběma stranami Atlantiku. Ve svém komentáři to uvedl redaktor listu Financial Times Wolfgang Münchau.

Foto: Vincent West, Reuters

Zahraniční obchod (ilustrační snímek)

Článek

Podle Münchaua lze pozorovat několik příznaků rýsujícího se obchodního konfliktu. Například Američané odmítají, aby zbytek světa uvaloval speciální daně na zisk jejich technologických firem.

„Němci chtějí nadále usilovat o naplnění špinavé dohody o plynovodu s Ruskem. EU chrání svůj automobilový průmysl před zahraniční konkurencí, ale propadá hysterii, když americký prezident Donald Trump reaguje stejným přístupem k dovozu automobilů z EU,” doplnil komentátor další příklady rodících se sporů.

Dánové napínají Rusy, zprovoznění plynovodu Nord Stream 2 může být v ohrožení

Ekonomika

Minulý týden se situace ještě zhoršila, když se Spojené státy stáhly ze společných jednání s evropskými státy právě o zmíněné digitální dani, připomněl redaktor Financial Times. „Dohoda mohla předejít obchodnímu konfliktu. Odchod USA od jednacího stolu naopak jeho pravděpodobnost zvyšuje,” dodal.

Americké ministerstvo obchodu už v prosinci uzavřelo vyšetřování francouzské digitální daně. Dospělo v něm k závěru, že Paříž se dopouští diskriminace vůči americkým firmám. V červnu Američané rozjeli další vyšetřování podobných daní v Itálii, Brazílii a Velké Británii. „Výsledek bude téměř jistě stejný jako u zprávy o francouzské dani,” domnívá se Münchau.

Americké firmy odcházejí z Číny, vydělávají na tom Vietnam nebo Mexiko

Ekonomika

Další spory vyvolává německá role v dokončení plynovodu Nordstream 2 z Ruska. Skupina amerických senátorů navrhuje rozšíření sankcí vůči firmám, které se na tomto projektu podílejí. „K tomu všemu Trump hrozí snížením počtu amerických vojáků na základnách v Německu na protest proti odmítání zvýšení výdajů na obranu na předem dohodnutý cíl NATO,” připomněl komentátor Financial Times.

Další třecí plochou jsou cla na automobily. Dovoz automobilů v EU podléhá vyšším clům než v USA. Americké automobilky dovážející do EU platí přirážku ve výši 10 procent, evropské při dovozu do USA platí jen 2,5 procenta. Trump proto, kdykoliv se mu něco nelíbí, hrozí zvýšením cel dovoz osobních aut z EU.

USA oficiálně protestovaly proti zavedení digitální daně v ČR

Internet a PC

„Moje rada pro EU je, aby si k vybojování vybrala spor, který za to stojí – ten o digitální daň –, a v ostatních případech aby přistoupila na kompromis. Ale to by znamenalo vítězství naděje nad zkušeností. Německo nevykazuje žádné známky snahy o kompromis ve věci Nordstreamu 2, Francie nekývne na odstranění cel na dovoz automobilů a USA se stáhly z jednání o spravedlivějším daňovém systému pro digitální služby,” předpokládá Münchau.

„Všichni se chovají nerozumně. Proto tento konflikt dojde naplnění,” uzavřel redaktor Financial Times.

Reklama

Související články

USA a Čína obnoví jednání o obchodu

Spojené státy a Čína počátkem října ve Washingtonu obnoví jednání o vzájemném obchodu a možnostech ukončení celní války. Obě strany jsou ale skeptické,...

Trump schválil obchodní dohodu s Čínou

Čína a Spojené státy dosáhly první fáze obchodní dohody. V pátek to na Twitteru uvedl americký prezident Donald Trump. USA ustoupily od rozhodnutí uvalit od...

Výběr článků

Načítám