Hlavní obsah

Nečas: Důchodová reforma by mohla být od roku 2008

Právo, Hana Kadečková
PRAHA

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) je přesvědčen, že první etapa důchodové reformy by mohla začít platit už v roce 2008. Plánuje, že parlamentní politické strany by se mohly o změnách dohodnout už v průběhu prvního čtvrtletí příštího roku.

Článek

Nečas to řekl ve čtvrtek. Uvedl, že k reformě je zapotřebí širší politické shody, aby byl penzijní systém politicky odolný a nestával se předmětem politických bojů.

"Čas je nekompromisní," uvedl Nečas k tempu příprav reformy. Podle něj reálně hrozí, že bez reformy začne už od roku 2010 narůstat deficit důchodového účtu kolem 10 miliard korun ročně.

Důvodem je demografický vývoj - lidé se dožívají vyššího věku a přitom se rodí stále málo dětí. Zatímco nyní je v české populaci 20 procent občanů na šedesát let, v roce 2020 už bude starší šedesáti let každý čtvrtý občan republiky, upozornil Nečas.

Uvedl, že pro ODS je důchodová reforma nejvyšší prioritou. "Je alfou a omegou. ODS nevstoupí do vlády, která by rezignovala na reformu penzí," zdůraznil Nečas.

Základní kostra je hotova

Přišel proto s první pracovní verzi paragrafovaného znění reformy. Označil ji však zatím za pouhý prototyp. Ten podle něj vytvoří základní kostru reformy, která vznikne po dohodě politických stran.

Základem reformy, se kterou Nečas přichází, má být prodloužení penzijního věku na 65 let, zavedení plateb za náhradní doby pojištění (například péče o dítě), zavedení stropu platby pojistného - v první fázi by to měl být pětinásobek průměrné mzdy. Co by si občan vydělal nad tuto částku, z toho už by pojistné neplatil.

Nečas počítá i se snížením pojistného, ovšem pouze v případě, že by se zavedla ekologická daň. Její příjmy by nahradily výpadek ze sociálního pojistného.

Dále navrhuje prodloužení povinné délky pojištění ze současných 25 let na 35 let, zrušení doby studia jako náhradní doby, hodnocení předadopční péče jako doby péče o dítě, zavedení částečného starobního důchodu, kdy by občan pobíral půl důchodu a při tom pracoval.

Nečas dále navrhuje vytvoření rezervního fondu, jehož hlavním zdrojem by byly výnosy z privatizace, a zřízení samostatné kapitoly státního rozpočtu pro důchodové pojištění.

Reklama

Související články

Nečas tlačí na rychlou důchodovou reformu

Nový ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) považuje bez ohledu na další politický vývoj za naprosto nezbytné okamžitě zahájit práce na důchodové...

Nečas: reforma důchodů bude do roku 2008

Ministr práce Petr Nečas (ODS) představil v úterý harmonogram změn důchodového systému. Ve druhém pololetí příštího roku či nejpozději v lednu 2008 by podle...

Výběr článků

Načítám