Hlavní obsah

Na Zlínsku potvrdili další divočáky nakažené africkým morem. Rusko rozšířilo embargo

• Aktualizováno

Na Zlínsku se našlo již 17 uhynulých divočáků, africký mor prasat byl potvrzen zatím u čtyř zvířat. V pondělí to uvedl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Takzvaná zamořená oblast, ve které platí mimořádná veterinární opatření, se od pondělka rozšířila na celý okres Zlín. Rusko kvůli výskytu moru rozšířilo embargo na dovoz vepřového z Česka.

Foto: Právo

Divočáci

Článek

Zákaz se nově týká mimo jiné uzenin a konzerv. „Současná mimořádná veterinární opatření platí na území celého okresu. Mezi veterinární opatření, která v dané oblasti platí, patří zákaz lovu a krmení divokých prasat, monitoring divokých prasat a také vyšetření evidovaných chovů prasat domácích v této zóně,” uvedl Vorlíček.

Veterináři již po prvním potvrzení výskytu afrického moru prasat testovali prasata chovaná společností Zemet u Zlína, výsledky byly negativní, zvířata jsou tam zdravá. Nyní by se měly po rozšíření oblasti podle Vorlíčka zkontrolovat další tři chovy.

Sedm testovaných zvířat, u čtyř nákaza 

V původní vymezené oblasti museli lidé také nahlásit doma chovaná prasata. V zamořené oblasti bylo do pondělí nalezeno 17 uhynulých prasat divokých. [celá zpráva]

Nákaza se zatím potvrdila u čtyř ze sedmi testovaných zvířat. U tří prasat byly testy negativní. „U deseti se na výsledky ještě čeká,” řekl Vorlíček.

Uhynulá těla divočáků je podle něj velmi důležité z terénu odstraňovat, ještě půl roku po smrti totiž mohou být zdrojem nákazy.

První dva uhynulí divočáci, u kterých se později potvrdil africký mor prasat, byli nalezeni 21. a 22. června u nemocnice na kraji Zlína. Nákaza se v Česku objevila poprvé. Přenášejí ji volně žijící zvířata. Pro lidi není nebezpečná.

Reklama

Související články

V Česku se objevil africký mor prasat

V České republice se objevil africký mor prasat, což je vysoce nakažlivé onemocnění podobné klasickému prasečímu moru. Potvrdil to ministr zemědělství Marian...

Výběr článků

Načítám