Hlavní obsah

Ministři nabídli odborům tři varianty řešení platů

– PRAHA
Novinky, Hana Kadečková

Tři varianty jak v příštím roce zvýšit platy zaměstnanců státu, nabídli ve čtvrtek ministři financí Bohuslav Sobotka a práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach odborářům z rozpočtových a příspěvkových organizací (ROPO).

Foto: Techmania Science Center

Techmania Science Center oslovila v roce 2011 svými aktivitami, které popularizují vědu a techniku, celkem 72 488 osob.

Článek

"Byly předloženy tři varianty s tím, že odbory se k nim mají vyjádřit," řekla Právu mluvčí odborových svazů ROPO Alena Vondrová po jednání.

"První je ta, kterou už jsme odmítli - zavést v příštím roce 16třídní systém odměňování, a vydat na to ze státního rozpočtu pět miliard korun včetně odvodů na pojistné, tedy na platy pouze 3,5 miliardy," uvedla Vondrová.

Druhá varianta nabízená ministry počítá podle Vondrové s tím, že bude zachován stávající 12třídní systém odměňování a bude zajištěn mírný růst reálných mezd v dalších letech.

Třetí varianta obsahuje návrh, že se od ledna zavede 16třídní systém, vydá se na něj osm miliard včetně odvodů na pojistné, tedy na platy asi 5,6 miliardy, ovšem s podmínkou, že v letech 2005 a 2006 budou mzdy zmrazeny.

Třetí varianta se zdá být nejreálnější

Odboráři se podle Vondrové k návrhům vyjádří písemně před dalším jednáním, které se očekává do týdne.

Za návrh, který "bude asi k jednání" označil pro Právo ministr Škromach právě třetí variantu. Ministr však odmítl říci s jakou částkou se kalkuluje: "To by asi bylo docela hloupé od vyjednavače kterékoli strany, aby odkrýval karty, kam chce vlastně v konečné fázi dojít. Každé číslo by mohlo vyvolávat určité emoce nebo reakce. Pokud se shodneme na principu, pak si myslím, že je možné hledat způsob, aby celá ta varianta byla průchozí," uvedl Škromach.

Reklama

Související články

Odboráři u Sobotky nepokročili

Čtvrteční večerní jednání odborářů rozpočtových a příspěvkových organizací s ministrem financí Bohuslavem Sobotkou o zvyšování platů státních zaměstnanců...

Zdravotníci dostanou na platy pět miliard

Na zvýšení platů a na zavedení nového systému odměňování podle 16třídní tarifní tabulky v příštím roce dostanou zdravotníci pět miliard korun. Tyto peníze...

Výběr článků

Načítám