Hlavní obsah

Miliardového podvodníka Madoffa překvapilo, že jeho machinace nebyly odhaleny dříve

Bývalého amerického finančníka Bernarda Madoffa (71) překvapilo, že jeho mnohamiliardové podvody nebyly odhaleny dříve. Madoff to řekl ve svém prvním rozhovoru od nástupu do vězení. Madoff byl před měsícem odsouzen ke 150 letům odnětí svobody. Podle obžaloby zpronevěřil až 65 miliard dolarů (zhruba 1,2 biliónu Kč).

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Bernard Madoff

Článek

Madoffova investiční společnost Bernard L. Madoff Investment Securities desítky let fungovala na základě takzvaného Ponziho schématu. Stejně fungují například pyramidové hry, lidově zvané letadlo, kdy první klienti dostávají výnosy z peněz klientů, kteří se zapojí později. Na ty poslední klienty už ale žádné peníze nezbývají.

"Několikrát se stalo, že jsem se setkal s (Komisí pro cenné papíry a burzy) SEC a myslel si, že už mě mají," řekl Madoff v rozhovoru s dvojicí právníků, kteří ho žalují na příkaz skupiny investorů. SEC v současnosti provádí hloubkové šetření svého postupu v Madoffově případu, kvůli kterému si vysloužila velkou kritiku.

Madoff při setkání s právníky rovněž vyjádřil lítost nad svými činy. "Byla to mimořádná návštěva. Byl velmi otevřený a upřímný a odpověděl na všechny naše otázky," uvedl jeden z právníků. Madoff podle informací médií souhlasil s rozhovorem poté, co právníci pohrozili, že zažalují jeho manželku Ruth.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám