Hlavní obsah

Microsoft akcionářům vyplatí rekordních 75 miliard dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SEATTLE

Dohady o tom, co softwarová firma Microsoft bude dělat s obrovským množstvím peněz na svých účtech, mohou skončit. V úterý večer americká společnost oznámila, že téměř celou svou hotovost vyplatí svým akcionářům ve formě dividend a zpětného odkupu akcií. Během čtyř let dostanou 75 miliard dolarů. Žádná firma v historii nikdy nevyplatila více peněz.

Foto: Milan Haluška
Článek

Společnosti, která má téměř monopolní postavení na trhu s operačními systémy, se na účtu hromadí peníze, které ke svému provozu nepotřebuje. Každý měsíc je to zhruba miliarda dolarů.

"Budeme i nadále investovat ve všech oblastech našeho podnikání a udržíme si vedoucí postavení na trhu, kromě toho teď můžeme dát našim akcionářům 75 miliard dolarů jako mimořádnou výplatu," řekl výkonný ředitel Microsoftu Steve Ballmer.

Částka 75 miliard odpovídá tomu, co například prezident Geogre Bush požadoval na vedení války v Iráku. Zakladatel a předseda správní rady Microsoftu Bill Gates dostane z celé výplaty tři miliardy dolarů. Slíbil, že tyto peníze předá své nadaci Bill & Melinda Gates Foundation.

Podle odborníků firma dividendy vyplácí i proto, že už vyřešila většinu nákladných sporů za zneužívání svého postavení trhu a nemusí tak hromadit přebytečné rezervy, které by  případně použila na pokuty. Kromě toho ale výplataukazuje na to, že firma už nechce provokovat antimonopolní úřady tím, že bude skupovat jiné technologické firmy.

Tři dolary za akcii

Microsoft vyplatí jednorázovou dividendu tři dolary na akcii, což jej bude stát 32 miliard dolarů. Pravidelnou roční dividendu pak zvýší na 32 centů za akcii. Následně od akcionářů vykoupí zpět akcie až za 30 miliard. Hodnota jedné akcie na burze se pohybuje kolem třiceti dolarů.

"Myslím, že jsou dobrými správci kapitálu. Vracejí peníze, protože sami nemají lepší způsob, jak je investovat," komentovala to agentuře Reuters manažerka fondu U.S. Bancorp Asset Management Nancy Barberová.  

Reklama

Související články

Microsoft se odvolal proti pokutě od EU

Microsoft, který je největším světovým výrobcem softwaru, se v pondělí odvolal u evropského soudu první instance proti rozhodnutí Evropské komise, která...

Výběr článků

Načítám